Ministar financija Zdravko Marić rekao je danas, odgovarajući novinarima, da nakon što je Uljanik odabrao strateškog partnera ne želi više čuti loših vijesti ni neugodnih iznenađenja iz brodogradilišta Uljanik, donosi HRT.

- Čujemo i dobivamo signale da će se očekivati i nešto dodatno od države. Mislim da smo mi u Vladi po tom pitanju bili vrlo jasni. Sve je ipak na vlasnicima Uljanika, rekao je Marić komentirajući za Dnevnik očekivanja koje je Končar izrekao vezano uz osnivanje Fonda za brodogradnju.

Naime, Končar je ranije naglasio kako bez potpore države brodogradnja neće opstati.     

Uprava Uljanik grupe se ni danas nije oglasila, a većina radnika je prema ulasku Končara u škver vrlo skeptična.

Poslovni dnevnik piše kako konkretne brojke, kako o visini kapitala kojeg će unijeti skorom dokapitalizacijom u Uljanik d.d., tako ni o vrijednosti programa restrukturiranja tvrtke kćeri Uljanik Brodogradilište, nisu iščitane iz njegove ponude, no NO-u je za odabir bilo presudno njegovo prihvaćanje obveze da u restrukturiranju sudjeluje u jednakom omjeru kao i država. Preuzimanjem Uljanika d.d. Končareva Kermas energija dobiva njezina dva brodogradilišta - 3. maj koji je prije tri mjeseca završio restrukturiranje uz pomoć države i nadzor Europske komisije, te Uljanik brodogradilište, koje taj proces, dakle, tek očekuje. U svom portfelju Končar ima i Brodotrogir, koji će za tjedan dana također završiti svoj proces restrukturiranja uz državnu pomoć.

Za Uljanikovo spašavanje ostaje vrlo kratki rok - do 11. srpnja cijeli posao mora biti odrađen, a to znači hitnu dokapitalizaciju, za koju slijedi javni poziv, te izrada programa restrukturiranja za Uljanik Brodogradilište, kojeg do navedenog datuma moraju odobriti Vlada i Europska komisija. Sam Končar, a i vodstvo Uljanika, već su obznanili da spas cijelog sustava vide u diverzifikaciji poslovanja, a procurile su i najave prodaje riječkog 3. maja.

Debeljak: Ponuda Kermas energije za Uljanik očito je bila jača

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe, čiji član je i brodogradlište Brodosplit, izjavio je u četvrtak da je ponuda Kermas energije za pulski Uljanik očito bila jača od njihove, kao i da se pokazuje da ipak postoji interes za hrvatsku brodogradnju.

"Ponosan sam da hrvatska brodogradnja ide dalje. Mi smo ponudili 380 milijuna plus 302 milijuna kuna, očito je vjerojatno druga ponuda bila jača, što ipak pokazuje interes za hrvatsku brodogradnju", rekao je Debeljak nakon dodjele ugovore o bespovratnim sredstvima za otvoreni poziv "Jačanje dijaloga - faza III" u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Čestitao je Kermas energiji, kazavši da će ih poduprijeti, "jer zajedno smo sigurno jači, bolji i uspješniji".

Upitan smatra li da bi njegova grupacija bila bolji strateški partner, Debeljak je rekao da su planovi bili apsolutno usredotočeni na brodogradnju. S obzirom da Uljanik grupa ima puno ugovorenih brodova, smatra da treba zaposliti još značajan broj ljudi, a na tome se njihov program upravo i temeljio.

"Program gospodina Končara je vjerojatno i bolji, tako da će sigurno ići u tom smjeru", ocijenio je Debeljak.

Na pitanje novinara o poslovnim planovima, Debeljak je kazao da će se usredotočiti na daljnje podizanje Brodosplita, kako bi "u budućnosti bili još jači".

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika u utorak su odabrali Kermas energiju Danka Končara za strateškog partnera u dokapitalizaciji tog pulskog brodogradilišta.

Iz Uljanika su naveli da su na poziv potencijalnim strateškim partnerima za dostavu obvezujućih pisama namjere do 23. ožujka zaprimljena obvezujuća pisma tri ponuditelja - hongkonške tvrtke Asian Bond Ventures, samoborskog DIV-a i zagrebačke Kermas energije.

Na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora Uljanika d.d., nakon provedenih konzultacija sa sindikatima, donesena je odluka o odabiru Kermas energije d.o.o. kao strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika.

Sa strateškim partnerom Uljanik će pristupiti dovršetku izrade i provedbi programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, sukladno odluci Vlade iz siječnja ove godine, priopćili su.

Također, naveli su da će se po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućiti ulazak u vlasničku strukturu društva, primjenom i realizacijom odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i izmjenama statuta.

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom. (Hina/iPress)