Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) očekuje da će program kreditiranja za registrirane privatne iznajmljivače smještaja biti dostupan u drugom dijelu ove godine, čime nastavlja povoljno kreditiranje turističkog sektora, za što su u 2017. odobrili više od 630 milijuna kuna.

Program kreditiranja za privatni smještaj HBOR priprema u suradnji s Ministarstvom turizma i poslovnim bankama, a ranije ovog mjeseca ministar turizma Gari Cappelli je najavio da će ti krediti biti za pružatelje turističkog smještaja u domaćinstvima, da će moći dobiti maksimalno oko 50 tisuća eura na rok otplate od deset godina, s počekom i povoljnim kamatama 2 do 3 posto.

Iako iz HBOR-a ne iznose takve detalje, ističu da je cilj takvog kreditiranja ujednačavanje kvalitete i što bolja usluga u privatnom smještaju, te da će se uz povoljne uvjete time kreditirati uređenje, adaptacija, rekonstrukcija i/ili opremanje objekata, izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te razvoj i unapređenje drugih dodatnih sadržaja koji pridonose većoj popunjenosti i produljenju sezone u tom smještaju.

"Najvažniji cilj ovog programa bit će povećanje kvalitete privatnog smještaja te se time neće financirati izgradnja novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta. Krediti će se odobravati putem poslovnih banaka i bit će namijenjeni fizičkim osobama-građanima iznajmljivačima sa rješenjem o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu, a točni detalji i procedure se još utvrđuju", naglašavaju za Hinu iz HBOR-a.

Očekuju da će sredstva po tom programu korisnicima biti dostupna u drugom dijelu godine, odnosno, kako kažu, na vrijeme za pripremu objekata za iduću turističku sezonu, 2019. godine.

Osim pripreme tog programa, iz HBOR-a napominju i da već niz godina povoljnim sredstvima kreditiraju investicije u turizmu trgovačkih društava, obrtnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ustanova.

"Namjena tih kredita je produljenje turističke sezone te se najčešće radi o ulaganjima u poboljšanje i proširenje smještajnih kapaciteta, uvođenje novih usluga i sadržaja. Turistička poduzeća sve više prepoznaju prednosti korištenja bespovratnih sredstava EU fondova za sufinanciranje projekata čiju financijsku konstrukciju također mogu zatvoriti povoljnim kreditnim programima HBOR-a", poručuju iz te banke. 

- U 2017. HBOR je odobrio više od 630 milijuna kuna za 249 projekata u turizmu. Više od 85 posto iznosa kredita bilo je odobreno za ulaganja u jadranskoj regiji, pri čemu najviše ili gotovo 280 milijuna kuna za područje Splitsko-dalmatinske županije", otkrivaju iz HBOR-a.

U prošloj godini nastavili su i s provođenjem povoljnih programa kreditiranja ulaganja u turistički sektor, produženo je i trajanje mjere sniženja kamatne stope za jedan postotni bod, među ostalim, i za ulaganja u turizam, što znači da su se kamatne stope za projekte u turizmu kretale od 2 do 3 posto, ovisno o uspješnosti poslovanja i području ulaganja.

Rokovi otplate kredita za investicije prilagođeni su turističkom sektoru te iznose do 17 godina, s mogućnošću odobrenja počeka do 4 godine, a svi kojima je kredit HBOR odobrio u 2017. plaćali su i manje naknade za obradu kreditnih zahtjeva, od 0,5 posto, dok je do tada bilo 0,8 posto.

Iz HBOR-a podsjećaju i da su uz investicijske kredite, turističkom sektoru na raspolaganju i programi kreditiranja pripreme turističke sezone, odnosno nabave hrane, pića, sitnog inventara, troškove tekućeg održavanja, troškove plaća, režijske troškove i slično, a ta sredstva odobravaju uz kamatnu stopu od trenutnih 3,4 posto i mogu se koristiti od 15. prosinca do 30. lipnja, uz otplaćivanje u dvije rate koje dospijevaju nakon sezone, u listopadu i studenom. (iPress)