Nakon višemjesečne akcije kodnog naziva "Total", u kojoj je sudjelovalo 10 policijskih uprava te specijalizirani odjeli za organizirani kriminal, u policijskom je pritvoru završila 21 osoba osumnjičena za zlouporabu hašiša te više kilograma sintetske 'marihuane' deklarirane kao osvježivač zraka, izvijestili su u četvrtak u osječko-baranjskoj policiji.

Provedenim pretragama, na područjima svih policijskih uprava, obuhvaćenim ovom akcijom, zaplijenjeno je više kilograma sintetske droge, nekoliko kilograma hašiša, veća količinu novca za koji se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela te sastavljeni i pripremljeni laboratorij za proizvodnju marihuane, kazao je na konferenciji za novinare voditelj osječko-baranjskog Odjela kriminaliteta droga Ivan Canecki.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u akciji, ali i medijima koju su javnost upozoravali o opasnostima od konzumacije vrlo opasne droge, sintetskih kanabinoida, odnosno tzv."osvježivača zraka".

Predstavnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Tomislav Štambuk kazao je kako je riječ o jednom od opsežnijih kriminalističkih istraživanja, čija je otežavajuća okolnost bila da se za preprodaju koristio internet, a čime je "pokazana sposobnost i profesionalnost rada linije kriminaliteta droga".

"To je poruka hrvatskoj javnosti da se radi o vrlo opasnim sintetskim tvarima, da sintetski kanabinoidi uopće nisu bezopasni i bezazleni, ali i poruka svima koji u zadnje vrijeme dosta banaliziraju problematiku kriminaliteta droga, i stavljaju je na margine", poručio je Štambuk.

Ističe kako se radi o "za zdravlje vrlo štetnim sintetskim pripravcima, čiji su konzumenti uglavnom mladi ljudi" pa je to poruka i mladima da se klone korištenja tzv. "osvježivača zraka".

"Ovime je zadan udarac ilegalnom tržištu sintetskih kanabinoida, koji su stvarno štetni i imaju loš utjecaj na širu populaciju mlađih građana Hrvatske", istaknuo je Štambuk.

U policiji ističu kako su im neki od uhićenih od ranije poznati, ali dodatne pojedinosti nisu željeli iznositi jer neki dijelovi istraživanja još traju.

Uništili mu zdravlje, razorili obitelj

Ispovijed jednog od konzumena ovih narkotika objavljen je u emisiji 'Potraga' RTL-a: "Imao sam iskustava gdje bi zaspao negdje na ulici. Pokupila bi me policija te bi završio u pritvoru i na psihijatriji. U nekim situacijama sam molio ili da me to pusti ili da umrem. Nešto od toga dvoje", pričao nam je Domagoj, dvadesetjednogodišnjaka koji je pristao prije dva tjedna sa nama podijeliti svoju priču o višegodišnjem drogiranju sinteskim kanabinoidima koji se prodaju kao osvježivači prostora na kioscima, u tobaco i smart shopovima te putem interneta. Domagoju su uništili zdravlje, razorili obitelj.

"Nakon nekog vremena nisam mogao ni spavati bez toga i budio sam se preko noći. To je sve onda postalo vezano za obitelj i za mamu. Stvarao sam joj probleme, usred noći i ostatak vremena. Tražio sam ju novac, derao sam se na nju, razbijao po stanu od tih napadaja koji su me hvatali bez sredstva kojim sam se drogirao", govorio nam je Domagoj.

Nakon njegove priče i mi smo pokušali kupiti ovu drogu na mjestima na koja su nas poslali konzumenti. No ovu drogu ipak očito nisu bili spremni prodati četrdesetogodišnjaku u sakou. Zato smo drogu u nekoliko klikova uspjeli kupiti putem internetske stranice jedne tvrtke iz Šibenika koja već šest godina opskrbljuje cijelo hrvatsko tržište ovom drogom, a ima i svoje dvije trgovine. Jednu u Šibeniku, drugu u Puli. Kupljeni osvježivač smo potom odnijeli na analizu. Cijeli nalaz je stigao za dva dana i potvrdio naše sumnje.

"Uzorak koji ste donijeli smo analizirali i utvrdili da se radi o sintetskom kanabinoidu 5F ADB. To je grupa spojeva koji ima psihoaktivni učinak, sličan kanabisu, odnosno THC-u, a poznati su kao dizajnerske droge", govori Kosić.

"Sintetički kanabinoidi imaju različite utjecaje na cjelokupno tijelo osobe. S neurološke strane dovode do dezorjentacije, epi napada, zbunjenosti i nesanice. Međutim može dovesti i do suicidalnih ideja te do psihotične kliničke slike koja uključuje halucinacije, veliki nemir agresivnost, agitaciju i paranoju. Ti receptori na koje djeluju sintetički kanabinoidi, a oni su po cijelom tijelu, kemikalija se veže i ostvaruje određene učinke, neki od njih su ugodni, a neki silno neugodni, i čak po život opasni", objašnjava nam Dr. Zrinka Ćavar, Centar za prevenciju ovisnosti "dr. Andrija Štampar".

Strašne posljedice ove droge

Liječnica Ćavar opisala je sve strašne posljedice ove droge. Šokirani saznanjima sjeli smo u auto i otišli u Šibenik. Nazvali smo tvrtku i zamolili ih da nas prime kako bi čuli i njihovu stranu ove ružne priče. Nevjenčani par koji vode tvrtku nisu bili zainteresirani za davanje izjave i komentara na proizvod koji prodaju. Svjesno prodaju drogu već više od šest godina. Ovo što gledate su samo dijelovi njihove komunikacije s kupcima diljem Hrvatske. Kao da prodaju gumene bombone. Javljaju kada robe, odnosno droge nemaju, no i kada će stići nova pošiljka da bi kupci znali. Sudeći prema sadržaju njihovih privatnih profila na društvenoj mreži, oboje se bave sportom, rekao bi svatko, žive jedan zdrav život. No istodobno dilaju veoma opasnu drogu koju kupuju najčešće maloljetnici. Odgovorna je za neke od najtežih posljedica, čak i onih smrtnih. Upravo među tom najosjetljivijom populacijom. I za to ih, čini se, uopće nije briga.

"Sva sredstva ovisnosti su bitno štetnija za mladi organizam nego za zreli organizam. Zato što se mladi ljudi razvijaju do dvadesetih godina fizički, psihološki je još dulje do 25 godine života, a čak prema novim istraživanjima i do 29 godine života. Dakle kada vi upletete kemikalije u razvoj mozga koji je vrlo osjetljiv i u kojem svaki segment ima svoju funkciju, kemikalije ometaju te funkcije i mogu ostaviti trajne posljedice", govori nam dr. Ćavar.

Nije mi preostalo ništa nego poći na adresu tvrtke u jednom šibenskom naselju. Na kući toga broja nije bilo nikakvog natpisa. Pozvonio sam i izašla je žena.

Kada smo se vratili u Zagreb javili smo se inspekcijama nadležnim za ovaj slučaj. Uz to što je u njemu droga, a ne osvježivač prostora, proizvod nema deklaraciju, štetan je za zdravlje, a za kupnju nismo dobili niti račun.

Iako su nam se obećali nakon našeg poziva javiti, dva dana od njih ni traga ni glasa. Nije nam preostalo ništa nego otići na policiju. Predati im sve što smo prikupili i ispričati sve što smo doznali.

U policiji smo se zadržali sat vremena, detaljno nas ispitujući o svim saznanjima. Predali smo svu dokumentaciju, proizvod i nalaz analize supstance koju smo kupili od šibenske tvrtke, navode vijesti.hr. (iPress)

(Hina/iPress)