Istarska je policija u posljednja dva dana zaprimila dvije prijave građana, koji su u svoj dom pustili nepoznate osobe, a koje su potom iskoristile njihovu nepažnju i otuđile im razne predmete.

U ponedjeljak, 4. lipnja oko 14 sati, u dvorište obiteljske kuće u mjestu Lozari kod Buja, došle su dvije muške osobe radi kupnje ulja. Dok je 72-godišnjakinja s jednom osobom otišla u podrum po ulje, druga osoba je iskoristila situaciju i iz kuće otuđila nakit, čime je ženu oštetila za više stotina kuna.

U utorak, 5. lipnja oko 12 sati, dvije muške osobe došle su u kuću 66-godišnjaka i predstavile se kao turisti koji traže smještaj na duže vrijeme. Za vrijeme dok su muškarci razgledavali kuću, iskoristili su nepažnju vlasnika i otuđili mu mobitel, čime su ga oštetili za nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, Policijska uprava istarska upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice
vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca
ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti
budite sumnjičavi
ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede
dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama, upozorava policija. (iPress)