Budući je vrijeme karnevala, poznatijeg i pod nazivima maškare, fašnik, poklade ili pust, a obzirom da će se organizirati brojne povorke, kostimirani plesovi i prikladna druženja, Policijska uprava istarska apelira na građane da te dane provedu u veselom duhu, ali da pritom ne ugrožavaju svoj ili tuđi život te imovinu.

Tako će se na području Policijske uprave istarske radi smanjena broja prometnih nesreća, u noći sa subote na nedjelju (10. na 11. veljače) od 22 do 6 sati, provest će se prometna akcija ''Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola vozača na opojne droge'' te će policijski službenici pojačano će obavljati alkotestiranje vozača i testiranja vozača na opojne droge.

Inače, tijekom siječnju 2018. godine u Istri, policija je evidentirala 88 prometnih nesreća, od kojih 28 nesreća s ozlijeđenim osobama i 60 nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama sedam osoba zadobilo je teške, a 26 osoba lakše tjelesne ozlijede. Najčešća greška vozača, zbog kojih su se događale prometne nesreće, bila je nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog čega se dogodilo 26 prometnih nesreća, dok su u 14 prometnih nesreća vozači bili pod utjecajem alkohola. U siječnju 2018. godine, policijski službenici su zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, iz prometa isključili 89 vozača, izvijestili su iz PU istarske.