PULA - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv istarskog župana Valtera Flega (44) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se Flegi, tadašnjem gradonačelniku Buzeta, stavlja na teret da je u razdoblju od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. godine, sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika (i sadašnjem gradonačelniku) Siniši Žuliću, predstojniku Ureda gradonačelnika Nenadu Šćulcu i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

USKOK navodi da je u cilju realizacije navedenog okrivljenik Flego, nakon što je 11. ožujka 2010. na snagu stupio Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim su određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave, protivno navedenom Zakonu donio Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovica plaće uvećana za 5 posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Nadalje, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, a ostalim suradnicima na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima za po 10 posto.

Na opisani način okrivljenik Flego je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna, a njegovi suradnici u ukupnom iznosu od 175.568,43 kune te je time isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće proračun Grada Buzeta oštećen za ukupno 539.543,22 kune. Za to je djelo predviđena kazna zatvora u trajanju do pet godina. dMBM)

Vezani tekstovi:

Valter Flego, IDS-ov kandidat za župana već tri godine vara na plaći

Flego iznenada smanjio plaću na 17,5 tisuća, inspekcija najavila istragu

Ministarstvo uprave: Gradonačelnik nema pravo na dodatke na plaću; Flego šuti

Policija i DORH otvorili istragu protiv Flege: Za plaću s dodacima uzeo 135.672,17 kn mimo zakona