Hrvatski sabor u petak je većinom glasova razriješio glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, no unatoč tome izvješća o radu državnih odvjetništava za 2017. i 2018. prihvaćena su većinom glasova.

Za Vladin prijedlog razrješenja Jelenića glasovala su 103 zastupnika, dva su bila protiv i jedna suzdržan.

Jelenić je za glavnog državnog odvjetnika imenovan prije nepune dvije godine, a s dužnosti odlazi nakon otkrića da je zatajio članstvo u masonskoj loži zbog čega je prošlog tjedna podnio i ostavku.

Oporba je u raspravi o Vladinu prijedlogu Jelenićevu razrješenju poručila da bi se prilikom imenovanja glavnog državnog odvjetnika ubuduće trebalo provoditi sigurnosnu provjeru kandidata.

Ime novog državnog odvjetnika, najavio je proteklih dana premijer Andrej Plenković, trebalo biti poznato najkasnije sredinom travnja.

Do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu će dužnost obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Nakon razrješenja Jelenića, Sabor je s 92 glasa za, 14 protiv i jednim suzdržanim podržao izvješće o radu DORH-a za 2017. godinu, u mandatu Dinka Cvitana.

Uoči glasovanja o izvješću o radu DORH-a za 2018., koju potpisuje bivši glavni državni odvjetnik Jelenić, SDP-ov Peđa Grbin zatražio je stanku ističući da bi DORH trebao biti nezavisna i samostalna institucija koja se bori protiv kriminala i ne bi trebala trpjeti pritiske vladajućih, ali SDP-u se čini da više nije tako.

U prilog tomu naveo je da su vladajući odbili prijedlog SDP-a da glavni državni odvjetnik prolazi sigurnosne provjere i da se zakonski definira u kojim udrugama ne bi mogao biti član.

Uzvratio mu je Branko Bačić (HDZ) rekavši da ako se netko petlja u rad DORH-a, onda je to SDP.

Grbin je odgovorio kako ne tvrde da se HDZ petlja u rad DORH-a nego svih pravosudnih institucija, uključujući i u rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon stanke Jelenićevo izvješće o radu DORH-a za 2018. prihvaćeno je sa 67 glasova za, 22 protiv i 6 suzdržanih.

 

(Hina)