Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je još jedna osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj. Osim mladića koji je bio na utakmici u Milanu, zaražen je i njegov brat. Stožer civilne zaštite objavio je priopćenje s preporukama građanima vezano uz koronavirus.

"Imamo još jedan potvrđeni slučaj koronavirusa. Svi ostali testirani su negativni", rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Zagrebu.

Ponovio je da koronavirus ne predstavlja značajnu ugrozu.

Mediji navode da je druga osoba oboljela od koronavirusa u Hrvatskoj brat blizanac mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz i hospitaliziran je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te da je zaposlenik HEP-a u Zagrebu.  

- Možemo potvrditi da je jedna od osoba kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu. Taj zaposlenik već jučer nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla, kazali su iz HEP-a za N1.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na konferenciji za novinare Stožera da će se danas u 12 sati održati sastanak sa svim čelnicima stožera civilne zaštite u svim županijama.

Mladić kod kojeg je jučer potvrđeno da je zaražen koronavirusom radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a prošlog tjedna je zajedno s djevojkom boravio u Milanu na utakmici Lige prvaka. U petak je bio na poslu, a kada je primijetio simptome u nedjelju se javio liječniku. Sada se nalazi u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, ima blaži oblik bolesti i u dobrom je stanju.

Nalaz njegove djevojke, koja je također pregledana, negativan je na koronavirus te ona nije zaražena.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus. Iz ostalih dijelova Hrvatske pristiže još uzoraka za testiranje na virus.

U pulskoj, koprivničkoj i zabočkoj bolnici jučer poslijepodne i navečer primljeno je više pacijenata zbog sumnje na koronavirus. Nalazi devetorice radnika, koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici, negativni su.

Trajekt Marco Polo, koji je jutros doplovio u Split iz talijanske Ancone, u splitskoj gradskoj luci dočekala je posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor koji će pregledati putnike.

Trajekt plovi na redovitoj liniji iz Ancone. Sanitarni inspektor će, ako netko od putnika dolazi iz kriznih talijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.

(iPress)