Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je u srijedu kako su zbog nevremena tijekom dana imali preko 90 intervencija, a radilo se uglavnom o uklanjanju stabala i grana te dijelova limova i fasada sa objekata u više hrvatskih županija.

U razdoblju od 7.00 do 15.30 sati na području Grada Zagreba zabilježeno je 25 intervencija, u Zagrebačkoj županiji njih 27, Koprivničko-križevačkoj 12, Međimurskoj 11, Osječko-baranjskoj sedam te Splitsko-dalmatinskoj pet. 

Snažan vjetar otkinuo je oko 350 kvadratnih metara limenog krova u Zagrebu na Maksimirskoj cesti 284. Dijelovi krova su pali na parkiralište te oštetili desetak automobila. Na intervenciji koja je u tijeku sudjeluje 15 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Grada Zagreb-a i DVD-a Sesvete.

Najgore u Dalmaciji, otoci odsječeni

Kako javlja DalmacijaDanas, ovisno o dijelu Dalmacije pušu jaka bura i tramontana s olujnim udarima. Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h. Svi navedeni podaci su službeni.

Ipak, “zvijezda” večeri je Sveti Jure na Biokovu. Prema podacima tamošnje automatske meteorološke postaje, na Biokovu se dogodio udar od 75 m/s, odnosno nevjerojatnih 270 km/h! Radi se o neverificiranom podatku, no postane li on služben, radit će se o najvećoj brzini vjetra ikada i igdje službeno izmjerenom u Hrvatskoj. No, DHMZ navodi kako je mjerna stanica na Biokovu u kvaru ali je na DHMZ-ovoj postaji u Makarskoj službeno izmjereno 169 km/h.

Pogledajte video sa stranica Crometeo. (H/iPress)