Na japanskom kruzeru koji je u utorak stavljen u karantenu jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena koronavirusom, ima desetak zaraženih ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva. HRT je javio da je ba brodu i šestero Hrvata.

Pregledi su počeli u utorak za oko 3700 putnika i članova posade na kruzeru, nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u siječnju potvrđen koronavirus.

Muškarac je sredinom siječnja doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj osamdesetogodišnjak zaražen koronavirusom.

Zaraženi s broda prebačeni su u bolnicu u prefekturi Kanagawa, rekao je ministar zdravstva Katsunobu Kato na novinskoj konferenciji.

On traži da svi preostali putnici i članovi posade ostanu na brodu Diamond Princess još 14 dana.

Nakon što se brod usidrio u luci Yokohama, južno od Tokija, nekoliko desetaka pripadnika medicinskog osoblja stiglo je na brod kako bi ispitali zdravlje svih 2,5 tisuće putnika i tisuću članova posade, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva.

Japan je prije ovoga imao 20 slučajeva koronavirusa. (H/iPress)