Saborska oporba predvođena SDP-om, koji je pokrenuo opoziv, nije u petak uspjela smijeniti Blaženku Divjak s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja, od potrebnih 76, skupila je 55 glasova.

Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministrici, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, dodavši da je za opoziv glasovalo 55 zastupnika, jedan je bio suzdržan (nezavisni Željko Lacković), a 77 protiv. Za opoziv je, kaže, greškom glasovao i HDZ-ov Iva Kirin.
"Nećemo ponovno, ali evo, kolega Kirin javlja da je pogriješio", prenio je kolegama Jandroković.
Zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, stranke koja je pokrenula opoziv ministrice Divjak, pred glasovanje je ponovio kritike koje je na račun ministrice izrekao u 6-satnoj raspravi o opozivu, u noći sa srijede na četvrak.
Obrazovna reforma ne postoji, svela se na nabavu jeftini tableta, opetovao je Bernardić koji je ministricu ranije prozivao i zbog najdužeg štrajka u školama.
Ministrica, koja vodi resor obrazovanja, odgovorna je za nikad duži štrajk u osnovnim i srednjm školama u kojem su trpjela djeca i njihovi roditelji, odgovorna je i što obrazovna reforma ne postoji, što se svela na javnu nabavu tableta koji ne rade, rekao je ranije Bernardić.
Ministricu je prozvao i kako je samo glumila da joj je stalo do učitelja i povećanja plaća, a da je prvom prilikom, kada joj je bila ugrožena fotelja, između učitelja i fotelje, izabrala ovo drugo.

Zekanović: Ovo je prilika za Plenkovića
Glasovanje o povjerenju Divjak, Hrvoje Zekanović (Klub HS) protumačio je kao 'idealnu priliku za premijera Andreja Plenkovića'.
Ako je imalo pragmatičan, on je sa SDSS-om i zastupnicima iz Bandićeva Kluba dogovorio da glasuju protiv Divjak, pa će onda na prijevremenim izborima za Sabor moći skrojiti liste kako mu odgovaraju, neće dočekati unutarstrančke izjave, ustvrdio je Zekanović, dodavši: "Ako nije, e onda će kolege iz HDZ-a, SDSS-a, Bandićeva Kluba zajedno podržati ovu hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju".
HNS je i u petak odlučno branio svoju ministricu.
Imamo izbor želimo li obrazovanje povjeriti profesorici Divjak, koja je nakon 25 godna uvela reformu obrazovanja ili to prepustiti jeftinom politikanstvu, rekao je Milorad Batinić (HNS), poručivši kako HNS zna što želi - želi da zemlja ide naprijed.

Krešo Beljak (HSS) je, pak, 'apelirao' na kolege iz HNS-a da se danas uopće ne glasuje, da sami odu, sruše vladajuću većinu i pokažu "da imaju časti, da i nije stalo do fotelje.
Našli ste se u situaciji u kojoj se nađe svaki partner HDZ-a, a to je da su "progutani, iskorišteni, nestaju", ustvrdio je Beljak.
I Marko Sladoljev (Most) prije glasovanja je izjavio da se ovdje radi o vjerodostojnosti, hoće li zastupnici većine glasovati za obrazovanje ili svoje fotelje. Ministrica u kasnonoćnoj raspravi nije odgovorila ni na jedno pitanje, smijuljila se i fotografirala zastupnike, kazao je.
Vlada je odbacila oporbeni prijedlog za opoziv ministrice Divjak, u kojemu se SDP-u pridružio HSS, HSU i Živi zid, ukupno 31 zastupnik.
Premijer Andrej Plenković SDP-ovcima je ranije rekao kako mu je "drago da je SDP pokrenuo inicijativu protiv članice Vlade u kvoti HNS-a, jer će zbližiti HNS sa HDZ-om".
Naglasio je kako je u mandatu njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti povećan za 35 posto, sa 13,8 na 18,6 milijardi kuna, uvedeno 40 novih kurikuluma.

Sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno je da će plaće zaposlenih u školama do listopada ove godine porasti za ukupno 23,5 posto, rekao je premijer.
"Jedinim suvislim" u prijedlogu koji je pokrenuo SDP, a podržali HSS, HSU i Živi zid, ministrica Divjak je ocijenila točku u kojoj stoji da je za ministricu imenovana i voljom Sabora prije dvije i pol godine i da je njen prioritet Kurikularna reforma. (Hina)