Sa zapada postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje, kiše će još biti na istoku, na jugu i pljuskova s grmljavina, u višem gorju susnježice i snijega, večeras u unutrašnjosti osjetan pad temperature.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim, u gorju i olujnim udarima, prognoza je DHMZ-a za danas.

Na Jadranu jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još ujutro na krajnjem jugu umjereno jugo, prognozira za utorak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteoalarm je za Istru oglasio narančasto upozorenje dok je na Kvarneru izdano crveno zbog olujne bure s orkanskim udarima koji će dosezati i do 130 km/h.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na Jadranu 10 i 15 stupnjeva Celzijevih. Navečer u unutrašnjosti osjetan pad temperature. Temperature u Istri danas i sutra od 0 do 7 stupnjeva uz obalu dok će u unutrašnjosti poluotoka biti zabilježeni minusi u jutarnjim satima a sutra moguće i pokoja pahulja snijega.

HAK: Jak vjetar otežava promet

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila), javio ej Hrvatski autoklub u 7 sati.

Vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovica - tunel Tuhobić zbog olujnih udara vjetra. Zbog olujnih udara vjetra na dionici od čvora Delnice do čvora Kikovica, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporuča se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice- Kikovica državnom cestom D3.

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U prekidu su: trajektna linija Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, katamaranska linija Rab-Lun (Tovarnele)-Rijeka i brodska linija Dubrovnik-Koločep.

(iPress/foto kamenjak.hr)