Pregovori prosvjetnih sindikata s predstavnicima Vlade nastavljaju se u ponedjeljak u 14,30 sati, doznaje se jutros u Sindikatu znanosti i visokog obrazovanja.

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju dogovor nije postignut, no očekuje se da bi danas moglo doći do dogovora čime bi prestao štrajk.

Šef srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec u nedjelju je po završetku pregovora izjavio kako završetak očekuju u ponedjeljak.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić za televiziju N1 izjavio je da novu Vladinu ponudu sindikati neće dati na izjašnjavanje članstvu jer se ono izjasnilo da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela.

Sindikati traže povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata i poručuju da će štrajk završiti čim se taj zahtjev ispuni.

Štrajk u školama ulazi u 36. dan.

Mihalinec: Štrajk i pregovori nastavljaju se u ponedjeljak

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je u nedjelju navečer kako se u ponedjeljak nastavlja štrajk u školama te pregovori Vlade i sindikata obrazovanja.

"Zaključili smo da još trebamo malo vremena za razgovor, razgovor i pregovore ćemo nastaviti sutra, sutra očekujemo završetak", kratko je novinarima rekao Mihalinec nakon maratonskih pregovora sindikata i Vlade u Banskim dvorima. 

 Nije iznosio pojedinosti tih pregovora koji su počeli u nedjelju u 15 sati i završili oko 21, 30 sati. 
 "Dogovorili smo da dalje izjave o tome ne dajemo, molim da nas više ništa ne pitate, ne nazivate,  tražite", rekao je novinarima. 

 Potvrdio je da se štrajk u školama, koji traje već 35 dana, nastavlja u ponedjeljak. 
 "Štrajk se sutra nastavlja, a sve drugo, upravo zbog roditelja, učenika i cijele javnosti ćemo držati zatvoreno do sutra, do završetka pregovora, kada ćete saznati sve detalje", kazao je Mihalinec. 
 Zaobišao je i pitanje je li večeras veći optimist nego je bio danas. "Hvala vam lijepo", kratko je uzvratio. 

 Otklonio je mogućnost sudske zabrane štrajka.

 "Ako pregovaramo onda sigurno ne idemo prema tome", odgovorio je na novinarski upit o sudskoj zabrani štrajka.

Sindikati uoči sastanka u Banskim dvorima: Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk - koeficijent

Predstavnici sindikata obrazovanja u štrajku došli su u nedjelju u 15 sati u Banske dvore na nastavak pregovora s Vladom i uoči sastanka poručili da je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk - koeficijent.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako sindikati očekuju i vjeruju da Vlada danas ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici sutra vrate u klupe. "Kakva je, vidjet ćemo", kratko je dodao.

"Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je - koeficijent", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Plenković zbog pregovora sa sindikatima ne putuje u Madrid

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora.

Da se u ponedjeljak nastavljaju pregovori Vlade i sindikata, najavio je u nedjelju navečer predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nakon maratonskih pregovora u Banskim dvorima

"Zaključili smo da još trebamo malo vremena za razgovor, razgovor i pregovore ćemo nastaviti sutra, sutra očekujemo završetak", kratko je novinarima rekao Mihalinec ne iznoseći pojedinosti tih pregovora koji su počeli u nedjelju u 15 sati i završili oko 21, 30 sati.
"Dogovorili smo da dalje izjave o tome ne dajemo, molim da nas više ništa ne pitate, ne nazivate, tražite", rekao je novinarima.
Potvrdio je da se štrajk u školama, koji traje već 35 dana, nastavlja u ponedjeljak.

U Madridu se u ponedjeljak otvara klimatski samit COP25 na kojem je trebao biti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Sindikati su složni, štrajk se nastavlja ako danas ne bude dogovora

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana - pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora.

Pregovori se nastavljaju u nedjelju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.

Današnjem sastanku, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjeluju i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar financija Zdravko Marić.

Blaženka Divjak uoči sastanka rekla je da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te je apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora, a Zdravko Marić nije želio davati izjave.

U petak je objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Sindikati su bili izjavili da su taj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

Ako ni danas ne dođe do dogovora ponedjeljak će biti 36. dan štrajka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je u petak pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

(Hina)