Iako se u Hrvatskoj zadnjih godina smanjuje konzumacija alkohola među maloljetnicima, još uvijek je među 20 posto europskih zemalja u kojima se mladi najviše opijaju, upozoreno je u petak na okruglom stolu o mladima i alkoholu.

"Došlo je do određenog pada u konzumaciji alkohola među mladima u Hrvatskoj u odnosu na 2014. Još nisu poznati podaci za sve zemlje, no bit ćemo još uvijek iznad prosjeka, među 20 posto zemalja u kojima se najviše pije, ali na sreću više nismo među prvih pet", naglasila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin na okruglom stolu u povodu Mjeseca borba protiv ovisnosti.

Najnovije istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih, (Health Behaviour in School-aged Children), provedeno 2018. pokazuju da se u Hrvatskoj 30,9 posto 15-godišnjaka i 18,7 posto 15-godišnjakinja više puta opijalo.

U dobi od 13 godina opijalo se 6,7 posto učenika i 3,7 posto učenica, a s 11 godina 2,4 posto učenika i 0,4 posto učenica, pokazuju podaci za Hrvatsku međunarodnog istraživanja koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

No, uspoređujući rezultate anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., HZJZ uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje zadnjih godina.

Istraživanje iz 2014. godine pokazuje da je Hrvatska visoko po opijanju mladih između 45 zemalja uključenih u to istraživanje: u odnosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi od 11 i 13 godina, a samo u pet zemalja u dobi od 15 godina.

Pavić Šimetin ističe važnost provedbe regulatornih mjera, poput zabrane prodaje alkohola maloljetnicima, povećanja cijene alkoholnih pića, te osiguravanja okruženja bez alkohola.

"Mladi koji konzumiraju alkohol počinju popuštati u školi, češće se upuštaju u nasilje i u druga rizična ponašanja, poput ranih i nezaštićenih spolnih odnosa, kao i upotrebe drugih sredstava ovisnosti", upozorila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, smatra da su pokazatelji za Hrvatsku i dalje izrazito loši.

U strategiji borbe protiv ovisnosti Štimac Grbić poziva da se poduzme niz mjera na državnoj razini, poput povećanja cijena alkoholnih pića, zabrane konzumacije alkohola na javnim prostorima i zabrane reklamiranja alkohola.

(Hina)