Na javnom savjetovanju je Pravilnik o visini TZ članarine (koju smo do sada plaćali kao prihod x 0,0...%). To se sad mijenja i prema prijedlogu bio bi jedinstven paušalni iznos od 55,00 kn po krevetu (i pomoćni i osnovni) za male izanjmljivače, a za smještaj u kampu čak 90 kuna. Ukoliko se usvoji, to će značiti višestruko povećanje još jednog nameta malim iznajmljivačima, a najveće poskupljenje osjetiti će oni s najmanjim prihodom od turizma.  

Primjerice, članarina za 2+2 kreveta do sada u A razredu, uz sezonu i odličnu popunjenost tijekom pet mjeseci, za 2019. iznosi 106 kuna. Po novome članarina bi iznosila dvostruko više, 220 kuna. 

Uz slabiju popunjenost poskupljenje članarine može doseći i 300 do 400 posto!

U prijedlogu Pravilnika koji je na javnoj raspravi navodi se: Visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine koju plaća osoba koja pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ovisi o broju kreveta u sobi, apartmanu ili kući za odmor i broju smještajnih jedinica u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj sukladno propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Sve detalje potražite na linku i uključite se u e-savjetovanje:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=12708&fbclid=IwAR15HP_IuBFc99vyGdlQhZpq2DEBM7lfsis4bUi2IJ9In3wz5RDX7oDrIsA 

Savjetovanje je otvoreno do: 13.12.2019.

Nakon dramatičnog poskupljenja odvoza smeća u Istri prošlih godina je povećana paušalna boravišna pristojba koju iznajmljivači plaćaju po krevetu 300 kuna, a od iduće godine će je plaćati i za dodatne ležajeve ukoliko ih ne otkažu. (iPress)