Ove subote, 30. studenog, započinju blagdanska događanja u sklopu
programa „Prosinac u Općini Medulin 2019.“

Na konferenciji za medije danas su u vijećnici Općine Medulin načelnik Goran Buić, pročelnica UO za opće poslove i društvene djelatnosti, Suzana Racan Stern, viši savjetnik za opće poslove i pomorsko dobro, Marko Cukon, savjetnica za društvene djelatnosti, Sonja-Barbara Bader, predsjednici mjesnih odbora Medulin I i II, Tatjana Mišković i Sandro Radošević te ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin, Severka Verbanac, predstavili bogat program blagdanskih događanja.

Načelnik Buić istaknuo je kako je ovogodišnji zaista bogat program Općina Medulin pripremila u suradnji s udrugama, ustanovama, organizacijama i mjesnim odborima sa svojega područja, te dodao kako će upravo zahvaljujući svima kroz cijeli mjesec u naseljima općine mještani i posjetitelji, mali i veliki moći uživati i zabaviti se u raznovrsnim sadržajima, aktivnostima i događajima.

Zahvalio se svima uključenima u organizaciju programa, nabrojavši pojedinačno: DV Medulin, OŠ dr. Mate Demarina Medulin, Plesni studio Pirueta Medulin; udruge Sakramenski, Format i Mutila, te klapu Škerac, zatim udruge Fenoliga u Premanturi; Rotonda u Vinkuranu, SUH, Podružnica Medulin, Ogranak Vinkuran, Domaća radinost Luisa i udruga za promicanje kulture ArsaNova u Banjolama; Atletski klub Medulin, Župa Medulin.

Zahvaljujući se svim uključenim mjesnim odborima s područja Općine,
posebno se zahvalio upravo mjesnim odborima Medulin I i Medulin II, koji su se ove godine samoorganizirali i inicirali događanja pod nazivom „Advent na medulinskoj placi“.

Tako „Prosinac u Općini Medulin 2019.“ započinje ove subote, 30. studenog 2019. u Medulinu, svojevrsnim pilot projekt - događajem, kako su naglasili predstavnici medulinskih mjesnih odbora. U želji da se već prekrasno ukrašenu medulinsku placu oživi sadržajima za mještane i posjetitelje, u naredih će četiri adventske subote, s početkom u 18 sati i sami članovi medulinskih mjesnih odbora, organizirati druženje i zabavu na koju su svi redom
pozvani.

Pripremati će kobasice, hot-dogove, bezglutenske, sirove i pečene kolače, a
ponuditi će i kuhano vino, čaj te rakiju. Sve će se moći kušati uz donaciju, a prikupljena će sredstva biti donirana Dječjem domu Ruža Petrović u Puli.

Atmosfera će na placi biti topla i vesela zahvaljujući glazbi koju će iz subote u subotu puštati DJ, dok će uživo nastupiti redom - 7.12. maleni plesači DV Medulina i Plesnog studija Pirueta te medulinska klapa Škerac, 14.12. članovi udruge Sakramenski, a 21.12. crkveni zborovi Sv. Agneze i Sv. Martina.

Istovremeno će se u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin – 3mc-u te u prostoru medulinske Lože odvijati raznovrsne, zanimljive dodatne aktivnosti. Već ove subote s početkom u 19 sati održati će se predstava za djecu „Tko se
boji Krampusa još?“ u izvedbi Zemlje zabave, a 7.12. u istom će se prostoru održati njihov program „Disco night za djecu“.

U subotu 14.12. u 18 sati za najmlađe tu je Klaun Marek, a u 19 sati u istom prostoru otvorenje izložbe fotografija polaznika ovogodišnjeg tečaja
fotografije udruge Format, a 21.12., prigodno i ususret Božiću, u 3mc-u se organizira projekcija filma za djecu. Loža će istovremeno biti prostorom kreativnih radionica i zabave za najmlađe, a kako će medulinska placa subotom biti zatvorena za promet, mještani i posjetitelji moći će na njoj zaista opušteno uživati.

Ravnateljica DV Medulina, Severka Verbanac predstavila je prosinačke aktivnosti istaknuvši doček Sv. Nikole na placi u Medulinu, koji će se tradicionalno u prijepodnevnim satima održati u petak 6.12.2019. godine. Mališani iz vrtića s područja općine te učenici nižih razreda OŠ dr. Mate Demarina Medulin i PŠ Banjole, njih ukupno petstotinjak, svojim će veseljem na najljepši mogući način oživjeti centar Medulina.

Na placi koja je i ove godine ukrašena s posebnom pažnjom i predivnim detaljima, djeca će dočekati Sv. Nikolu te potom uz odgojiteljice i učiteljice medulinskog vrtića i škole, u prostorima 3mc-a, Lože i caffe bara
Placa, uživati u 6 paralelnih kreativnih i edukativnih radionica tematski posvećenih Božiću i blagdanima.

Zajednički će se djeca medulinskog vrtića i škole ove godine predstaviti
priredbom „Ususret Božiću“, koja će se u suradnji s vlč. Hrvojem Okadarom održati u ponedjeljak 9. prosinca s početkom u 17.30 sati u Župnoj crkvi Sv. Agneze u Medulinu.

DV Medulin održati će predstavljanje kalendara za 2020. i projekciju filma o ovogodišnjem projektu zavičajnosti u Kinu Valli u Puli 12.12.2019., a od ponedjeljka 16. do četvrtka 19. prosinca u prostorijama DV Medulina održati će se jutarnje i popodnevne izvedbe predstave „Otok odbačenih igračaka“ kao i podjela poklona koje je kao i svake godine pripremila Općina Medulin, za djecu jasličke i vrtičke dobi sa svoga područja.

Savjetnica za društvene djelatnosti Sonja-Barbara Bader potom je predstavila ostala događanja tijekom prosinca u Medulinu i svim drugim naseljima Općine, napomenuvši da je ovogodišnji program „Prosinca u Općini Medulin“ zahvaljujući svima koji su se u njegovu realizaciju uključili zaista najbogatiji do sada.

U Medulinu će se uz sve spomenute sadržaje do 21.12. u Loži i prostoru 3mc-a gotovo svakodnevno u jutarnjim satima na radost najmlađih održavati animacije, zabava i radionice u organizaciji Zemlje Zabave.

U Vinkuranu će udruga Rotonda u subote 7. i 14.12., od 9 do 11 sati u prostoru Općinske čitaonice okupiti mještane na kreativnim radionicama i izložiti radove svojih članova, dok će se 15. prosinca od 17 sati u istom prostoru održati predbožićni susret i druženje umirovljenika.

U Banjolama udruga ArsaNova 12.12. s početkom u 19 sati otvara izložbu slika umjetnika Đorđa Stošića, a tradicionalno postavljanje jaslica na Bunaru u Pomeru u organizaciji mještana i MO Pomera održati će se u nedjelju 15.12.2019. s početkom u 14 sati.

Udruga Fenoliga u Premanturi za mještane i posjetitelje organizira čak 5 zanimljivih i zabavnih sadržaja u prosincu. 5.12. u Kući prirode od 19 sati predavanje dr. Darka Chudya, “Duboka  mozgovna stimulacija - medicinski, znanstveni i etički izazovi!”. 10. prosinca u istom prostoru
u 10.30 predstava Teatra Naranča „Priče iz Božićne kutije“, a 19.12. s početkom u 19 sati „Kompozicija umjetničkog djela“, predavanje Miroslava Huzjaka.

20. prosinca u 10.30 „Klaun Pepé i šarene loptice“, klaunovska predstava za djecu, a u petak 27.12. u Crkvi Sv. Lovre u Premanturi, od 18 sati koncert na baroknoj lutnji Diega Leverića.

Iz mjesnog odbora Pješčana Uvala pozivaju svoje mještane u Crkvu Sv. Nikole gdje će se u petak 6.12. s početkom u 17 sati održati Sveta misa te doček Sv. Nikole i dječja priredba, a 20. prosinca, od 18 sati druženje mještana ususret Božiću u prostoru tamošnjeg Društvenog doma.

U organizaciji Općine Medulin održati će se u prosincu i dva, ne tipično blagdanska događaja, prvi već 5. prosinca u medulinskom multimedijalnom centru, a tijekom kojega će, od 16.30 sati nadalje, radionicom za djecu „Mali arheolozi“, pod vodstvom arheologa, potom prezentacijama Kristine Džin i Igora Miholjeka te naposlijetku projekcijom filma „Stvaranje Arheološkog parka Vižula“ mještanima i zainteresiranoj javnosti biti predstavljen ovaj veliki i
značajni projekt Općine Medulin.

U Premanturi će se 17.12. u 16 sati svečano otkriti spomen ploča na mjestu gdje je istoga dana 1905. godine otvorena hrvatska čitaonica. Uslijediti će, u
prostoru Kuće prirode (Stara škola na placi u Premanturi) javna predavanja Davida Orlovića, Mihovila Dabe, Andreja Badera te fra Ljudevita Maračića te sveta misa u Crkvi Sv. Lovre.

Pročelnica Racan Stern predstavila je posljednji i najveći događaj kojim će Općina Medulin otpratiti 2019. i dočekati novu 2020. godinu, a to je već tradicionalni, četvrti po redu, Doček u podne. Kao i ranijih godina održati će se na uređenoj površini kraj malina na vitar, na medulinskoj rivi.

U bogatom programu koji započinje u 10 sati, moći će uživati i maleni i
veliki: od novogodišnje atletske utrke za djecu, muškarce i žene, nastupa Plesnog studija Pirueta, organiziranog Programa dočeka Nove godine za najmlađe, radionice i animacija Zemlje Zabave, zabavno-glazbenog programa uz DJ Nikolu z Kukurini, do koncerta - točno u podne – ovogodišnjeg glavnog izvođača, Saše Lozara.

Obzirom da će ove godine na koncu godine biti otvoreni i medulinski hoteli, naglasila je pročelnica Racan Stern, na Dočeku u podne očekuje se i veći broj posjetitelja nego u dosadašnjim, također izrazito dobro posjećenim izdanjima ove manifestacije. Uz informaciju da je ulaz na sva događanja organizirana u sklopu „Prosinca u Općini Medulin 2019.“ za posjetitelje slobodan, te nadu da
će mještani, gosti i posjetitelji svih mjesta na području općine uživati u pripremljenom bogatom programu, pročelnica se u ime Općine Medulin još jednom zahvalila svima koji sudjeluju u njegovoj pripremi i realizaciji, navode u priopćenju iz Medulina. (iPress)