Nevrijeme uz kišu i jaki vjetar poharalo je i Italiju. Acqua alta u Veneciji dosegla je rekordnu visinu, čak 187 centimetara i ponovno prouzročila poplavu bazilike San Marco. U Materi, gradu Kulture 2019., drevne su se ceste pretvorile u bujice pune blata i krhotina. Štete se broje u brojnim obalnim gradovima.

Dvije osobe poginule su sinoć dok je oluja pustošila Veneciju, 78-godišnjeg muškarca udarila je munja dok je pokušavao ponovo pokrenuti električne crpke u svojoj poplavljenoj kući, dok je drugi muškaracpronađen mrtav kod kuće, vjerojatno zbog prirodnih uzroka.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro u srijedu se priprema proglasiti izvanredno stanje nakon zabilježene druge najveće razine mora otkad postoje mjerenja u tom gradu, pri čemu je poplavljena povijesna bazilika, a brojni trgovi i uličice nalaze se pod vodom.

Brugnaro je govorio o "katastrofi" i mobilizirao sve hitne službe jer je razina mora dosegnula 187 centimetara u utorak navečer.

U srijedu ujutro je razina plimnog vala pala na 145 centimetra, ali se očekuje da će tijekom dana porasti na 160 centimetara.

Na Pellestrini, otoku koji dijeli južnu venecijansku lagunu od Jadranskog mora, stradao je 78-godišnji muškarac.

Usmrtila ga je struja nakon što su poplavne vode doprijele u njegov dom i uzrokovale kratki spoj, pokazuju preliminarne informacije koje je objavila novinska agencija ANSA.

"Stanje je dramatično", napisao je Brugnaro na Twitteru. "Tražimo od vlade da nam pomogne. Troškovi će biti visoki. To je rezultat klimatskih promjena", napisao je.

Trg svetog Marka je pod vodom dubokom metar, a bazilika svetog Marka također je pogođena poplavom..

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra. Tada je poplavljen i veliki dio Firence.

(iPress)