Članovi sindikata obrazovanja, koji organiziraju prosvjed pod geslom "6. 11. za 6,11 posto", ispunili su u srijedu Markov trg, kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

S transparentima, glazbom i zviždaljkama prosvjednici su ispod Vladinih prozora došli još jednom zahtjevati povećanje koeficijenata za 6,11 posto, što Vlada odbija nudeći im povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te eventualno još 2 posto povećanja koeficijenata, ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama. 

Povorku, koja se okupila pred Hrvatskim narodnim kazalištem, kroz Frankopansku i Mesničku ulicu, te Strossmayerovim stubama do Trga sv. Marka predovodili su čelnici triju sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec, Sanja Šprem i Igor Radeka, kao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata. 

U podne će se prosvjednicima na Markovu trgu obratiti Mihalinec, Šprem i Radeka, te Štrukelj, koji je organizatorima prosvjeda važan kao znak snažne međunarodne potpore, jer Europska konfederacije sindikata okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja.

Više tisuća prosvjednika stiglo je iz Zagreba i svih dijelova Hrvatske, odakle su došli u dvadesetak autobusa, nose transparente na kojima piše "Ne napredovati znači nazadovati", "Kol'ko para, takav transparent", "Mi stvaramo, vi trošite", "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska" i sl.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata  Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

(Hina)