Prosvjetni sindikati izvijestili su u ponedjeljak o visokom odazivu na štrajk u pet županija i najavili nastavak štrajka u utorak u osnovnim i srednjim školama triju županija, dok je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio da bi im se uskoro mogli priključiti znanost i visoko obrazovanje.

"U utorak štrajkaju Osječko-baranjska, Istarska, i Šibensko-kninska županija. To su tri velike županije gdje očekujemo jednako velik odaziv štrajku kao i danas", rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare.

Odrediti referentni koeficijent za sve zaposlene u odgojno-obrazovnom procesu

Danas je u pet županija ukupno štrajkalo 86 posto zaposlenih u osnovnim te oko 75 posto u srednjim školama, kaže Mihalinec.

Sindikalci su na konferenciji predstavili kako su se mijenjali koeficijenti zaposlenih u prosvjeti još od vlade koju je predvodio Ivica Račan, istaknuvši kako su istu prezentaciju u ožujku održali Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Na temelju takvih argumenata traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

"Zaključili smo da trebamo odrediti referentni koeficijent u oba sustava za sve zaposlene u odgojno-obrazovnom procesu. Treba ujednačiti koeficijent složenosti poslova za sve, jer je složenost poslova podjednaka pa ne treba raditi razlike", rekao je Mihalinec.

Naglasili su kako je ministrica Blaženka Divjak njihove argumente prihvatila još u ožujku, ali su nakon toga iz Vlade nekoliko puta dobivali prijedloge povećanja koeficijenata samo za stručno školsko osoblje, poput tajnica, te učiteljima u specijalnim ustanovama za rehabilitaciju.

Mihalinec je komentirao poruku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da "ili će se povećati plaće prosvjetarima, ili više neće biti ove Vlade" rekavši kako sindikatima godi kada se podržavaju njihovi zahtjevi i vjeruju da takav politički pritisak može pomoći rješavanju sukoba.

Komentirao je i navode kako štrajk nema pravnu osnovu. "Štrajk je dozvoljen, jer zakon jasno kaže da je štrajk dozvoljen za gospodarsko-socijalne interese zaposlenih. Ako povećanje koeficijenata nije dio plaće, onda ne znam što jest", objasnio je Mihalinec.

Ministar rada Josip Aladrović u ponedjeljak je, gostujući na televiziji N1, poručio kako mu nije logično povećanje koeficijenata za učitelje od 6,11 posto, dok se nekim zvanjima povećavaju za 16 posto.

"Nije rekao sve, tražimo povećanje upravo za tajnike i računovođe, koji imaju besramno niski koeficijent za visoku stručnu spremu. Moraju imati veći pomak kako bi dobili koeficijent složenosti od 1,406", objasnio je Mihalinec.

Ribić: U srijedu i mi najavljujemo štrajk

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić također je u u ponedjeljak najavio da bi Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja mogao uskoro stupiti u štrajk ako ne bude dogovora s Vladom o povećanju plaća.

"Rekli smo da je korektno dati Vladi priliku da možda prihvati naše zahtjeve. Mirenje je proceduralna korektnost u koju puno ne vjerujem, 48 sati je dovoljno da kažu što misle. Ako ne bude odgovora, onda u srijedu i mi najavljujemo štrajk", kazao je Ribić.

Dodao je kako je suficit u proračunu dovoljan za povećanje plaća cijelom javnom sektoru te da je to okvir koji si je Vlada sama zadala.

(Hina)