Ministar turizma Gari Cappeli pohvalio se u srijedu u Hrvatskom saboru odličnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone, ali i turističke godine.

U financijskom dijelu doseći ćemo lanjskih 12 milijardi eura i imat ćemo lagano povećanje od tri do pet posto i u tom segmentu, odgovorio je Cappelli u aktualnom prijepodnevu HDZ-ovu Antunu Klimanu kojega je zanimalo što se može očekivati do kraja turističke sezone s obzirom da su neki na njenom početku najavljivali katastrofalne rezultate.

Ministar kaže kako, u odnosu na lanjska očekivanja, danas imamo povećanje od skoro pet posto u turističkim dolascima i oko dva posto u noćenjima.

"Ako ćemo gledati prvih šest mjeseci, u predsezoni smo imali povećanje od 6 posto, u špici sezone između 3 i 4 posto, a po najavama za rujan do kraja godine očekujemo blagi porast od 3 do 4 posto", izvijestio je.

Podsjetio je pritom kako je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić govorio da je turistička sezona "krahirala" te ustvrdio kako je vjerojatno čitao neki strani medij, pa pretpostavio kako se slično može dogoditi u Hrvatskoj. No, nije, i to jer je Vlada ozbiljno prionula turizmu, kazao je ministar.

Po tome što ste rekli, imamo rekordnu sezonu i očekujemo rekordnu godinu, no ne smije se spavati, zaključio je Kliman.

U slučaju smrti Kristiana Vukasovića čeka se obdukcijski nalaz

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković referirao se na uhićenje novinara Gordana Duhačeka i tragičnu smrt Kristiana Vukasovića.

"Čeka se, kao zadnje, obdukcijski nalaz iz kojeg će se vidjeti uzrok Kristianove smrti, jer kalkulacije nisu potvrdile da bi umro od ovoga ili onoga", odgovorio je Mariji Jelkovac (HDZ) koja je zatražila da, ako ih ima, predoči nove informacije o tom slučaju.

Kad je riječ o imovinskim karticama sudaca, ministar Bošnjaković je naveo kako je njegovo ministarstvo napravilo potrebnu aplikaciju za njihovu objavu, da se vode završni razgovori s Agencijom za zaštitu osobnih podataka kako bi se uskladila pravila o zaštiti podataka.

"I ova godina, a pogotovo slijedeća kod nas je bitka za bolji standard malog čovjeka, a kao ministar gospodarstva nemam pravo biti malodušan", rekao je ministar Darko Horvat akademiku Željku Reineru (HDZ) koji je od njega tražio da objasni "fenomen" da se u javnom prostoru stvara dojam da je sve loše, gospodarstvo neuspješno, a ljudi sve siromašniji, iako "podaci govore o rastu plaća i mirovina, stvaranju više od 100 tisuća radnih mjesta".

(Hina)