Osam kajakaša u Dubrovačkom arhipelagu, sedam Norvežana i jedan Hrvat, spašeno je iz jakog nevremena u ponedjeljak u akciji u kojoj su sudjelovali službenici dubrovačke lučke kapetanije i pomorske policije u koordinaciji s Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Poziv pogibelji u Dubrovačkoj kapetaniji primljen je 9. rujna u 12,10 sati posredstvom službe Hitne medicinske pomoći Dubrovnik, čiji djelatnici su netom prije zaprimili poziv osam kajakaša koji su se našli u jakom nevremenu s vanjske strane otoka Šipana.

Nedugo potom, službenici pomorske policije uočili su kajakaše na pola puta između Rta Prtuše i prolaza Harpoti te su iz mora spasili pet kajakaša, dok su službenici lučke kapetanije spasili troje kajakaša, nakon čega su ih prevezli u Luku Šipansku gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Većina brodolomaca su Norvežani, a jedan je hrvatski državljanin koji je vodio skupinu kajakaša.

Među spašenim brodolomcima samo jedna osoba, Norvežanin, trebao je medicinsku pomoć, s obzirom na manje ozljede po tijelu.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik su po okončanju spasilačke aktivnosti nastavili očevid kako bi se utvrdio uzrok pomorske nesreće.

(Hina)