Novi portal Državne geodetske uprave "Katastar.hr" u utorak je službeno pušten u rad, a građanima omogućuje da na brz, lak i učinkovit način dobiju podatke o svojoj nekretnini ili o drugim nekretninama.

Portal je, kako je također istaknuto na predstavljanju, razvijen s ciljem digitalizacije poslovanja i približavanja informacija o prostornim podacima svim građanima na sažet i intuitivan način na temelju trenutne lokacije.

"Ovo je još jedan od projekata kojim se potvrđuje smjer ove Vlade, a to je digitalizacija javnih usluga, transparentnost i učinkovitost. Vjerujem da će portal pomoći u ubrzavanju investicija i podizanju investicijske klime, transparentnosti i sigurnosti podataka u Hrvatskoj", rekao je ministar uprave Lovro Kuščević na svečanom puštanju u rad portala "Katastar u pokretu".
Portal je prilagođen prikazu na mobilnim uređajima i daje uvid u prostorne podatke na temelju trenutne lokacije korisnika; primjerice informacije o najbližim katastarskim uredima, zemljišnoknjižnim odjelima, ovlaštenim geodetskim izvoditeljima te informacije o katastarskim česticama, uključujući posjed, površinu, oblik čestice, terete i podatke o vlasniku.
Osim po osobnoj lokaciji korisnika, objekti se mogu pretraživati i po kućnom broju, adresi, nazivu ulice, toponimu i broju katastarske čestice, a kao podlogu sustav koristi digitalni ortofoto, topografske karte različitog mjerila i Hrvatsku osnovnu kartu (HOK) na kojima se prikazuje digitalni katastarski plan.

Kuščević smatra kako će portal pomoći građanima, gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima da na brz, lak i učinkovit način imaju uvid u podatke o svojoj nekretnini ili o drugim nekretninama.
Naglasio je kako Vlada želi razvoj digitalnog društva, transparentnost i otvorenost podataka te da sva tijela realiziraju različite projekte digitalizacije ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna, što je, dodao je, više nego Pelješki most.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek istaknuo je kako je u proteklih mjesec dana probnog rada stranice, dnevno prosječno ostvareno 900 tisuća klikova i 13 tisuća korisnika mobitela ili računala te očekuje da će od službenog puštanja u rad taj broj doseći i 20 tisuća korisnika na dnevnoj razini.

Ocijenio je kako statistika pokazuje da su korisnici jako zadovoljni, a posebno je zadovoljan mladim i starijim korisnicima jer je sučelje intuitivno za korištenje.

U Hrvatskoj postoji 14 milijuna katastarskih čestica, a Šantek ističe kako su uspjeli upariti 85 posto čestica s podacima iz zemljišne knjige, odnosno više od 11 milijuna čestica, a uparili su ih i s 1,6 milijuna kućnih brojeva iz Registra prostornih jedinica.

Time je omogućena kupnja javnih isprava, kopije katastarskog plana, prijepis/izvod iz posjedovnog lista ili izvadak iz Baze zemljišnih podataka bez odlaska u katastarski ured.

Što se tiče zaštite osobnih podataka vlasnika objekata, prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina i Zakonu o zemljišnim knjigama, podaci zemljišnih knjiga imaju status javnih podataka i ne podliježu GDPR direktivi, objasnio je Šantek.

(Hina)