DIP je objavio nove podatke o izlaznosti, do do 16:30 je glasalo 21,31 posto građana. U istraskoj županiji na birališta je izišlo 22,88 posto. 

Neznatno manje od 340 tisuća birača, odnosno njih 9, 93 posto, izašlo je u nedjelju prijepodne na izbore za 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Do 11, 30 sati glasovalo je 9, 93 posto birača, što je za oko 2, 3 posto više u odnosu na 2014. godinu, kada ih je glasovalo 7, 64 posto, no, treba napomenuti, odaziv se tada 'mjerio' do 11 sati.

Izraženo u apsolutnim brojkama, glasovalo je 339 tisuća birača, od 3, 8 milijuna, koliko ih ima pravo glasovati u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Najbolji odaziv imaju Karlovačka županija (11, 36 posto), Grad Zagreb (10, 83) i Varaždinska županija (10, 62 posto).

Najmanje zanimanje za izbore pokazali su birači u Brodsko-posavskoj (8, 98 posto), Osječko-slavonskoj (8, 82) i Zadarskoj županiji (8, 82), no, ipak ih je, u odnosu na 2014., izašlo više na birališta.

Podatke o odazivu, DIP-u je dojavilo 93 posto biračkih mjesta.

Sljedeće podatke o odazivu, DIP će objaviti u 17 sati, a prvi, ne posve potpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji čiji birači posljednji glasuju.

Birališta otvorena do 19 sati

Hrvatska u nedjelju, po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlament, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina, biračka mjesta otvaraju se u 7 sati, glasuje se do 19 sati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić,

U Hrvatskoj će moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Glasuje se na 'listićima' sa 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasovanje inozemstvu, a njih 6307 za glasovanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Glasovanje bez važeće osobne iskaznice

Građane koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave upućuje da mogu glasovati uz predočenje potvrde za glasovanje. Potvrde u nedjelju izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4.720, odnosno za toliko su DIP i niža izborna povjerenstva izdali dozvole, koliki će im biti konačan broj tek će se vidjeti. Naime, Zakon o izborima za EP dopušta političkoj stranci i nositelju nezavisne liste, koji sudjeluju na izborima, da sami odrede promatrača i izdaju mu suglasnost da u njihovo ime promatra izbore.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP će objaviti u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati.

(Hina)