Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić ispitan je u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg informatičara MUP-a Franje Varge osumnjičenog u aferi SMS, objavila je u subotu RTL televizija.

Brkić je, navodi RTL, prije dva dana u svojstvu osumnjičenika ispitan na policiji, no nije htio odgovarati na pitanja bez svoga odvjetnika.

Sumnjiči ga se, navodno, za novo kazneno djelo, da je preko Franje Varge presretao računalnu poštu svoje žene Karmen, a u istom predmetu osumnjičen je i njegov brat Jozo.

Do saznanja za to kazneno djelo došlo se navodno, tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u predmetu protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu u "aferi SMS".

Brkić: Sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je ispitan kao osumnjičenik u kraku afere SMS, nazvao je u subotu sramotnim to "u što su pojedinci pretvorili državne institucije" no nije potvrdio niti opovrgnuo da je on osumnjičenik u toj aferi.

"Cirkus koji je počeo prije deset mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije", rekao je Brkić u SMS poruci na Hinin upit o medijskim navodima da je ispitan u okviru predistražnih radnji u slučaju Franje Varge.

Policija potvrdila da su u sklopu afere SMS otkrivena i "druga kaznena djela"

Ravnateljstvo policije potvrdilo je da su u sklopu istraživanja afere SMS otkrivena druga kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, ali zbog tajnosti izvida ne može iznijeti više detalja pa su bez potvrde ostali medijski navodi po kojima je zbog tih nedjela u svojstvu osumnjičenika ispitan zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

"Tijekom provođenja navedenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba”, kažu u policiji. Napominju i da zbog tajnosti izvida nisu u mogućnosti iznositi više detalja te da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Varga optužen za izrađivanje lažne korespodencije

Nakon podizanja optužnice u aferi SMS Brkić je u veljači izjavio da "na žalost mnogih dušebrižnika" on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici protiv Varge i Curića koju je optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo 18. ožujka, a oni su po sili zakona nakon šest mjeseci izašli iz istražnog zatvora.

Vargu i Curića Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu. Varga je, po tvrdnjama tužiteljstva, izrađivao lažne SMS-ove među ostalima i za Zdravka Mamića, a Curić ga je navodno u rujnu prošle godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i Curićev kum, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine "Borg". (Hina)