Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je za obilaska gradilišta Pelješkog mosta potvrdio da se s članovima kineske poslovne delegacije, koja je u posjetu Hrvatskoj, razgovara o njihovom mogućem angažmanu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja.

"U ovom trenutku mogu reći da smo započeli razgovore", rekao je Horvat.

Upitan je li točno da je kineski premijer Li Keqiang kontaktirao potencijalne zainteresirane ulagače u Kini za ulaganje u Uljanik i 3. maj, odgovorio je da takvu informaciju trenutno nema te da ne zna je li ona provjerena ili točna.

"No, činjenica je da pored svih onih partnera koji su dosad bili zainteresirani za brodogradnju i kineska nacionalna kompanija pokazuje interes da investira u brodogradnju i u Rijeci i u Puli", rekao je Horvat.

Dodao je kako neće "prejudicirati nikakve događaje koji bi se mogli dogoditi" te da će o svemu pravovremeno informirati javnost. Ipak, naznačio je da su Kinezi pokazali interes za to kakve brodove je moguće izgraditi u Puli i Rijeci, kako i za projektnu dokumentaciju.

Današnji dnevni tisak donosi kako je Horvat potvrdio da su Kinezi najavili da bi mogli biti strateški partneri za Uljanik Grupu, o čemu bi s predstavnicima kineskog državnog brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation) trebao razgovarati u utorak, 16. travnja.

Taj datum je znakovit jer je za dan kasnije, 17. travnja, sazvano ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci na kojemu bi se ponovno trebalo odlučivati o pokretanju stečaja u 3. maju. Za Uljanik Brodogradilište takvo je ročište sazvano za 24. travnja u Pazinu. (H)