Na Općinskom sudu u Rijeci u četvrtak je donesena nepravomoćna presuda po kojoj Miroslavu Maškarinu s Raba pripada oko dva milijuna kuna odštete za imovinsku štetu, čime je završen izdvojeni dio postupka za odštetu, koji je bio vraćen na ponovno suđenje.

U presudi, koju je donijela sutkinja Katarina Bajčić Ivančević, utvrđeno je da se Maškarinu mora isplatiti 571 tisuća kuna za izgubljenu zaradu od siječnja 2007. do rujna 2018., zatim 1,26 milijuna kuna na ime kapitalizirane rente, to jest za izgubljenu zaradu do odlaska u mirovinu te 174 tisuće kuna za tuđu pomoć i njegu. Na sve te iznose obračunavaju se zakonske kamate.

Podsjetimo, potkraj 2015. Miroslavu Maškarinu je na Općinskom sudu u Rijeci, nakon sedam godina parničnog postupka, nepravomoćno presuđeno 5,99 milijuna kuna odštete po imovinskoj i neimovinskoj osnovi.

U žalbenom postupku vijeće Županijskog suda u Rijeci u travnju 2017. prihvatio je žalbu na iznos imovinske štete te je taj dio postupka vratilo na ponovljeno suđenje, a za neimovinsku štetu presuđen je iznos od 1,38 milijuna kuna, uz kamate, što je bilo oko milijun kuna manje od iznosa u prvostupanjskoj presudi. Maškarinu se moralo isplatiti i još 664 tisuće kuna za prilagodbu osobnog automobila, nabavu invalidskih pomagala, prilagodbu stana i drugo. To je bilo ukupno oko dva milijuna kuna.

Miroslav Maškarin je u početku podnio odštetni zahtjev u visini od 13,7 milijuna kuna, a Klinički bolnički centar Rijeka i država kao osnivač su ponudili oko 2,5 milijuna kuna kao naknadu štete u obliku nagodbe, ali to su Maškarin i njegova obitelj odbili. Pokrenut je postupak na Općinskom sudu u Rijeci za naknadu štete zbog posljedica laparoskopske operacije u kojoj je Maškarinu u srpnju 2006.odstranjen crvuljak. Tijekom operacije, koju je vodio kirurg Branko Popović, operativnim instrumentom troakarom probijena mu je trbušna aorta te mu se zbog gubitka krvi morala amputirati noga.

(Hina)