Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se u srijedu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću što je u govoru u Basovizzi baratao pojmovima "talijanska Dalmacija" i "talijanska Istra", priopćeno je s Pantovčaka i iz Banskih dvora.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

U srijedu je poručio predsjednici kako je primio njezino pismo u kojem "izražava razočarenje njegovim izjavama", pa je izrazio svoje žaljenje i ispričao se što je "upotrijebio riječi koje su mogle povrijediti osjećaje njezinih sugrađana i navesti na pomisao da se radi o izražavanju teritorijalnih pretenzija", što je poručio i premijeru u telefonskom razgovoru u ponedjeljak.

"To, naravno, nije bila ni moja želja ni ono što sam mislio", tvrdi Tajani, talijanski političar desnog centra iz stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Predsjednik EP-a je naglasio da njegova politička povijest djelima pokazuje veliko prijateljstvo i duboko poštovanje prema hrvatskom narodu, radi čega je Hrvatska bila među prvim zemljama koju je posjetio od preuzimanja sadašnje dužnosti.

Izrazivši osudu svih oblika totalitarizama, poručio je da se prigodom obilježavanja u Basovizzi s obiteljima žrtava želio prisjetiti tisuća talijanskih, hrvatskih i slovenskih žrtava jedne od najgnjusnijih tragedija prošlog stoljeća.

Zaključio je da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo koje više od brojnih riječi pokazuje da je Europska unija priča o uspjehu, stoji na internetskim stranicama Vlade i Ureda predsjednice.

Tajani uputio ispriku nakon sastanka s hrvatskim i slovenskim eurozastupnicima

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u srijedu se nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi.

"Popodne sam se sastao s kolegama zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i ispričavam se što sam uporabio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera, niti moje mišljenje o tom pitanju", stoji u izjavi predsjednika Europskog parlamenta.

"Moje spominjanje Istre i Dalmacije odnosi se na Istrane i Dalmatince, njihovu djecu i unuke, od kojih su mnogi bili nazočni na svečanosti".

"Moja politička karijera pruža brojne dokaze dubokog prijateljstva i poštovanja koje sam uvijek gajio prema narodima Hrvatske i Slovenije."

"Svi oblici totalitarizma zaslužuju punu osudu a prema žrtvama fašizma, nacizma i komunizma se treba odnositi s jednakim poštovanjem", zaključio je svoju izjavu Tajani.

Hrvatski i slovenski zastupnici Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) u utorak su u pismu od predsjednika EP-a Antonija Tajanija zatražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o "talijanskoj Istri i Talijanskoj Dalmaciji" koja se, kako ocjenjuju, može protumačiti kao "teritorijalna pretenzija i revizionizam".

"Vaša izjava iz Basovizze, koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te nažalost ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu ispriku i povlačenje Vaše izjave", stoji u pismu zastupnika.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

"Vaša je izjava duboko uvrijedila građane Hrvatske i Slovenije te se kosi s funkcijom koju obnašate kao predsjednik Europskog parlamenta", stoji nadalje u pismu.

U srijedu popodne Antonio Tajani se sastao s hrvatskim slovenskim zastupnicima EPP-a a izjavu je uputio nakon sastanka.

(Hina)