Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je otkrio kako je nazvao predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegove kontroverzne izjave o "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji" i poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje.

Tajani je govorio na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta, a na kraju govora je rekao: "živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Plenković je najoštrije osudio tu izjavu, naglasivši kako ona "ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma", te kako joj se najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedan od ključnih figura.

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je hrvatski premijer i dodao kako očekuje da će predsjednik EP-a tijekom dana dati priopćenje o ovoj temi.

"Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije".

Plenković je istaknuo kako nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s "kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama suradnje".

"Koliko ga poznam, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti".

"Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici, no to ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su u Hrvatskoj, ja vjerujem svim političkim akterima, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja".

Kazao je i kako Tajanijeva izjava o "talijanskoj Istri" i "talijanskoj Dalmaciji" ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke, te naglasio kako pretpostavlja da će čelnik EP-a u svom objašnjenju reći da je mislio na prisutnu publiku, a ne na teritorij, što mu je i rekao u razgovoru.

Grabar Kitarović o Tajanijevom govoru: revizionizam i iredentizam su neprihvatljivi

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je reagirala na govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kod Basovizze pored Trsta gdje je govorio o "talijanskoj Istri" i "talijanskoj Dalmaciji", poručivši kako temelji Europske unije ne počivaju na vrijednostima revizionizma i iredentizma.

Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Predsjednica je na to priopćila kako su "povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno neprihvatljivi".

"Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem", priopćeno je iz ureda Grabar Kitarović, te je otkriveno kako će predsjednica o tome izvijestiti talijanske i institucije Europske unije.

(Hina)

Tajanijeva izjava je neprihvatljiv revizionizam

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić osudila je u ponedjelja izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija istaknuvši da se radi o neprihvatljivom revizionizmu posebice kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja EP, jednu od institucija EU koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikada ne pojavi rat.

"Držimo potpuno neprimjerenim da takve izjave dolaze od bilo koga, posebno ne od predsjednika EP-a", rekla je.

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio. "živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Burić je, na novinarski upit traži li to neku oštriju sankciju EU-a ili Hrvatske, odgovorila kako je sada na EP-u da se o tome očituje. "O tome što ćemo napraviti ćemo vidjeti. U svakom slučaju revizionizam kakav smo čuli u dijelovima govora je svakako neprihvatljiv", kazala je.

Smatra kako nije dobro da se to događa, posebice u ozračju priprema za nove izbore za EP.

Naglasila je da slanje takvih poruka ide u korist onima koji žele Europu drukčiju nego se gradi cijelo vrijeme u EU.

"Dakle, nije na tragu pomirbe, suživota i svih civilizacijskih vrijednosti na kojima je sagrađena EU", rekla je Pejčinović-Burić.

Tomašić: Tajanijev istup sramotan, neće proći tek tako

Zastupnica konzervativaca Ruža Tomašić poručila je kako je Tajanijev istup sramotan i da "pokazuje koliko su daleko spremni ići 'veliki Europejci' u borbi za glasove".

"S europskih vrijednosti te dobrosusjedskih odnosa i suradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vrijeme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smiješno!", naglasila je Tomašić i najavila kako će po dolasku u Strasbourg, gdje se od ponedjeljka održava plenarna sjednica EP-a, poslati prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom političkom grupacijom razmotriti i ostale mogućnosti.

"Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo iskoristiti da cijelu Europu podsjetimo na teror koji su proživjele pod talijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako!", zaključila je konzervativna parlamentarka.

Radoš: pokušaj prizivanja talijanske okupacije i zatiranja drugih naroda - Hrvata na istočnoj obali Jadrana

Zastupnik liberala i GLAS-a Jozo Radoš kazao je kako je Tajanijeva izjava dio predizborne kampanje, "ali na način na koji se ona ne bi smjela voditi, a pogotovo ne od strane predsjednika najviše demokratske institucije EU-a".

"To je primjer primitivnog populizma protiv kojeg se europske demokratske stranke trebaju boriti, a ne ga promovirati".

Radoš je istaknuo kako je Tajanijeva izjava pokušaj prizivanja talijanske okupacije i zatiranja drugih naroda, odnosno Hrvata na istočnoj obali Jadrana, te da zaslužuje najoštriju osudu i otvaranje pitanja njegove odgovornosti.

"Stoga očekujem jasnu i oštru osudu Tajanijevih izjava od strane EPP-a", dodao je Radoš.

(H)