Povjerenstvo za lijekove Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka odlučilo je u srijedu da je liječenje trogodišnje djevojčice Nadie Ucović iz Pule opravdano, potvrdila je Hini predsjednica Povjerenstva Vera Vlahović-Palčevski, a ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac najavio je hitni postupak nabavke tog vrlo skupog lijeka.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac kazao je da nakon odluke povjerenstva pokreće postupak interventnog uvoza lijeka za djevojčicu sa ciljem da se to obavi u što kraćem roku. Očekujem da će taj postupak potrajati dva do tri tjedna, kazao je. Nabavka lijeka za sad će se financirati iz vlastitih izvora KBC-a, a nakon toga će riječki KBC zatražiti pokrivanje troškova.

Ravnatelj riječkog KBC-a Štimac je rekao da je cijena lijeka potrebnog za jednogodišnju upotrebu oko četiri milijuna kuna.

Trogodišnja djevojčica iz Pule boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava. Posljedica toga su epileptični napadaji, gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti. Lijek je Brineura, kojeg proizvodi američka kompanija BioMarin Pharmaceutical.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je ranije danas uoči sjednice užeg kabineta Vlade, kako postoji mogućnost da se riješi pitanje lijeka za djevojčicu iz Pule koja boluje od rijetke bolesti živčanog sustava, i o tome treba odlučiti struka. Dodao je kako u takvim slučajevima novac nikad nije upitan ako se ispune kriteriji. (H/iPress)