Promjenljivo i pretežno oblačno s kišom uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, na Jadranu jako i olujno jugo; najviša dnevna temperatura većinom od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

Ponegdje obilnija oborina, a na Jadranu su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu. Najmanja vjerojatnost za kišu u istočnim područjima.

U Istri se izuzetno obilne oborine očekuju poslijepodne i u noći na nedjelju, a najviša temperatura će biti oko 15 stupnjeva. Ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Tijekom dana oglašen je i crveni meteoalarm za Istru i Rijeku. - Mjestimice obilna kiša, ponegdje u kraćem vremenu. Moguće su bujične poplave! Osobito u Istri i na Riječkom području, navodi se.

- Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji u upozorenju.

U Pazinu je u 9 sati bilo 11 stupnjeva uz vlažnost zraka iznad 90 posto. Jug Istre mjeri oko 13-14 stupnjeva u 9 sati koliko je i u Umagu. Samo stupanj manje mjeri se u Poreču.

Vjetar povremeno umjeren južni i jugoistočni, mjestimice s jakim, a u gorju i olujnim udarima. Na Jadranu jako i olujno jugo, prema kraju dana na sjevernom dijelu umjeren i jak jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, 2. veljače.

Biometeorološka prognoza: odmarajte!

U cijeloj će se zemlji nastaviti nepovoljni utjecaj biometeoroloških prilika osobito na bolesnike od krvožilnih i respiratornih bolesti, te reumatičare. I dalje su nesanica i glavobolja moguće kod meteoropata, a lošije raspoloženje, slabija koncentracija i smanjen radni učinak i kod manje osjetljivih skupina ljudi, pa aktivnosti valja svesti na manje naporne.

Sunce u Istri

I nedjelja će proteći u sličnom vremenu. Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima. Na južnom dijelu Jadrana mjestimice izraženiji pljuskovi s grmljavinom te obilnija oborina. Vjetar slab i umjeren južni i jugoistočni, navečer i u noći sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će jugo slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru. U prvom dijelu dana na južnom Jadranu jugo će još biti jako i olujno. Najniža jutarnja temperatura većinom od 5 do 10, na Jadranu između 9 i 14 °C. Najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C, ponegdje u gorju malo niža.

U Istri bi u nedjelju poslijepodne moglo biti i sunca za barem kratku šetnju. (iPress)