Ministar rada Marko Pavić pohvalio se u srijedu u saborskom aktualnom prijepodnevu odličnim rezultatima koje su dale mjere aktivne politike zapošljavanja, te najavio da će dvije milijarde kuna projekata u ovoj godini značajno "osvježiti" tržište rada.

Aktualna je Vlada u dvije godine mandata u zapošljavanje uložila 4, 5 milijarde kuna što je više od ulaganja prošle Vlade u cijelom četverogodišnjem mandatu, odgovorio je ministar Anti Bačiću (HDZ) koji se zanimao za rezultate mjera zapošljavanja.

Pavić je naveo da je mjere aktivne politike zapošljavanja lani koristilo 68 tisuća nezaposlenih što je, kaže, dovelo do najvećeg pada stope nezaposlenosti u EU. Osim toga, lani smo imali 71 tisuću više zaposlenih nego godinu dana ranije, odnosno sto tisuća (više) uspoređujući sa 2014. godinom, naveo je ministar.

Ove godine za politiku zapošljavanja imamo 2 milijarde kuna, dodatno je ojačana mjera samozapošljavanja, nastavlja se kampanja Zaposli se u Hrvatskoj, kreću Dani poslova u turizmu preko kojih je lani 24 tisuće osoba uspjelo naći svoje radno mjesto, naveo je Pavić.

Istaknuo je i kako je kroz program Zaželi, zaposleno više od šest tisuća žena koje će skrbiti preko 35 tisuća staračkih kućanstva.

Mjere aktivne politike zapošljavanja daju rezultate, HZZ vodi proaktivnu politiku, dvije milijarde kuna projekata u ovoj godini značajno će osvježiti tržište rada, poručio je Pavić.

Božinović Orepiću: Za provjeru prebivališta dignuli i interventnu policiju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da posao provjere fiktivnih prebivališta nikada nije stao.

Od početka mog mandata, do 30. listopada 2018. godine, 16 tisuća ljudi je na taj način izbrisano iz evidencije u koju nisu po pravu pripadali, odgovorio je ministar nezavisnom Vlahi Orepiću kojeg je zanimalo hoće li policija do prvih sljedećih izbora završiti provjeru fiktivnih prebivališta, kojih je "minimalno 150 tisuća" i napraviti vjerodostojne biračke opise.

Božinović je podsjetio da se prebivališta odjavljuje na dva načina, kad ga osoba sama odjavi ili kad po službenoj dužnosti policija utvrdi da osoba ne živi na adresi na kojoj je prijavljena. "Taj posao nikad nije stao", rekao je ministar koji je Orepića prozvao da je kao bivši ministar pokrenuo kampanju brisanja fiktivnih prebivališta u točno određenim dijelovima Hrvatske, te za to "dignuo" čak i intereventnu policiju.

Provjeru prebivališta radi temeljna policija, a vi ste za to ste digli prometnu, interventnu i kriminalističku policiju, čak ste dali uputu da najmanje 40 posto interventne policije mora biti angažirano u tom poslu. Koja je to poruka', zapitao je Božinović Orepića. (H)