Američki časopis Forbes objavio je svoju tradicionalnu, 15. po redu listu najmoćnijih žena svijeta. Kolinda Grabar-Kitarović zauzela je 47. mjesto toga prestižnog popisa.

Pri formiranju liste su mjere se četiri čimbenika: novac (bilo osobno bogatstvo, BDP zemlje koju vodi ili prihodi i imovina tvrtke koju vodi), prisutnost u medijima, sfera utjecaja i utjecaj svake od žena s popisa. Najmoćnije svjetske žene podijeljene su u šest različitih kategorija: poslovne liderice, poduzetnice, investitorice, znanstvenice, filantropkinje i direktorice.

Na prvom mjestu liste najmoćnijih žena već je osmu godinu zaredom Angela Merkel.

Britanska premijerka Theresa May je na drugom mjestu, treće mjesto drži direktorica MMF-a Christine Lagarde, a četvrto direktorica General Motorsa Mary Barra.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se na 47. mjestu liste, ispred mnogih zvijezda kao što su pjevačica Beyonce, urednica Voguea Anna Wintour, šefica europske diplomacije Federica Mogherini, pjevačica Taylor Swift... 

"Ona je najmlađa predsjednica Hrvatske ikad, kao i prva žena izabrana na taj položaj. Za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva iskoristila je izboreno drugo mjesto svoje zemlje za unaprjeđivanje odnosa, posebno s Rusijom i predsjednikom Putinom. Ove se godine morala očitovati o optužbama da je hrvatska vlada sve tolerantnija prema ekstremnim nacionalistima. Grabar-Kitarović je prethodno služila kao ministrica vanjskih poslova, veleposlanica u SAD-u i pomoćnica generalnog tajnika NATO-a", stoji u Forbesovom opisu hrvatske predsjednice. (iPress)