Po nizu naznaka Europu 2020. očekuje politički pakao i vrlo vjerojatno oštra recesija. Za Hrvatsku koja se vuče na repu Europske unije kao najzaostalija i najsiromašnija članica takva perspektiva je katarzična. S obzirom da je jedna trećina države u mirovini (1.250.000 umirovljenika), a radno sposobno stanovništvo panično bježi iz olovnog ozračja nepravde i siromaštva – ostaje nam samo prodaja „obiteljskog srebra”.

Ne možemo se osloniti na brodogradnju, jer je izdahnula ove 2019. godine, a kolaps u industriji i u ostalom gospodarstvu bolje je ne spominjati. Možda jedina, ali slaba i labava nada za spas leži u turizmu. Imamo sjajnu obalu, idealne prirodne resurse za visoki turizam, nad naše bistro more nadvijaju se gusti i visoki borovi, imamo svjetski poznate punktove; Zapadnu Istru, Medulin, Opatiju, Zadar, Šibenik, Dalmatinsku obalu s povijesnim kamenim skulpturama Splita i Dubrovnika.

Ali, avaj! U resurse, od Boga dane, uvukao se razorni „podkornjak”, virus koji nam proždire ljepotu zakonom zaštićenih resursa djevičanske obale. To je aljkavost i neodgovornost državnih, gradskih i općinskih struktura uz more u čuvanju najvrjednijih dijelova hrvatskog corpusa, dakako!

To je sramota i za nas stanovnike ovog kraja, jer se pred očima tisuća turista sa svih kontinenata odvija godinama stara sapunica u nastavcima o bezakonju u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko zaista dođe do gore spomenute recesije i imperativa prodaje „obiteljskog srebra”- teško ćemo prodati našu devastiranu obalu. Bespravno naselje slovenskih vikendica spustit će cijenu i Kamenjaku koji se ljepotom može mjeriti sa Sejšelima, brazilskom Baia do Sancho ili španjolskom Playa de Ses Illetes.

U nadi odgovora i akcije „u dogledno vrijeme” pozdravljamo, piše u ime grupe građana Premanture, Saša Radović, dipl.ing.arh.

Premanturci su pismo i snimak, osim medijima, uputili i Općini Medulin, Gradu Puli, Građevinskoj inspekciji u Državnom inspektoratu, Ministarstvu graditeljstva, Istarskoj županiji, Javnoj ustanovi Kamenjak i TZ-u Medulin.