Potaknuti brojnim negativnim reakcijama građana Umaga na predložene izmjene prostornog plana i odbijanjem Grada da iste razmotri i uvaži, ili u najmanju ruku odbaci u argumentiranoj raspravi, građanska inicijativa "Zeleni Umag" odlučila je pokrenuti peticiju protiv daljnje apartmanizacije Pelegrina i njegove prenamjene iz rekreacijske u građevinsku zonu.

Namjera nam je informirati građane o posljedicama ovakve prenamjene i omogućiti im da se izjasne protiv izmjena koje će Umag lišiti zadnje zelene oaze, rekreacijske zone i prostora na kojem se već generacijama odvijaju raznolike društvene aktivnosti. Prvomajske proslave, festival mladih "Pandemonium" i bikerski susreti su samo neki od događaja nekomercijalnog karaktera, organiziranih od strane samih stanovnika Umaga za njih same. Taj prostor je oduvijek bio dom izviđačima, omiljeno izletište, a tu je i jedna od rijetkih plaža koja je još uvijek u funkciji građana.

Peticiju je bilo moguće potpisati u subotu, 3. kolovoza, na terasi ispred umaške robne kuće. Zahvaljujemo brojnim građanima koji su odvojili dio svog vremena i već potpisali peticiju, te na taj način pomogli da se očuva javno dobro, a one koji to još nisu učinili pozivamo da se jave našim aktivistima i naprave isto narednih dana. (Roberto Belušić, priopćenje građanske inicijative "Zeleni Umag")