Planovi davanja pulskih plaža i nautičke luke Bunarina u koncesiju stavljeni su ponovno na dnevni red sjednice Gradskog vijeća 29. siječnja 2019. u neizmijenjenom obliku, kao da se savjetovanje s javnošću, tijekom kojeg je zaprimljeno čak 427 e-mailova primjedbi na planove, nije dogodilo. Očito je kako se savjetovanje s građanima uistinu provodi samo reda radi, tj. jer je "zakonska obveza".

O pokvarenoj vlasti

"Često se pojmom korupcija označavaju različite društvene pojave: organizirani i gospodarski kriminal, loša vlast i njezine posljedice, ljudska prevrtljivost i bahatost vlasti. Korupcija kao politička pojava znači kvarenje vlasti. U novije doba pojam ponajprije znači kvarenje institucija i nastanak sustava potkupljive vlasti. U tom širokom smislu korupcija je... suprotnost dobroj, otvorenoj i poštenoj vlasti.U modernoj državi ona postaje opasnost jer šteti obavljanju društvenih poslova, snižava potrebnu razinu morala u političkom odlučivanju, blokira javnu upravu, sudstvo čini nedjelotvornim, te snižava razinu gospodarske efikasnosti." (“Korupcija”, Hrvatska enciklopedija)

Vladajući donose odluke u njihovom vlastitom interesu

Formalna pravila odlučivanja, koja bi trebala garantirati demokratičnost, u Puli se stalno izigravaju i služe samo kao paravan za samovolju i djelovanje u interesu koji nije javni. U svakom istinski demokratskom društvu za ovakvu bi se političku odluku tražile i dobivale ostavke.

Apsurdno je i krajnje bezobrazno da nakon ovakve očite farse od javnog savjetovanja Grad Pula pokušava umiriti javnost obećavajući kako će građani Pule imati priliku izjasniti se o svakom konkretnom prijedlogu koncesije za pojedinu lokaciju i uvjetima putem - javnog savjetovanja! Upravo su u potpunosti izignorirali dosad neviđeno protivljenje javnosti donošenju planova davanja koncesija izraženo tijekom savjetovanja, ali bismo im trebali vjerovati da će kasnije ponovno zatražiti i, mnogo važnije, uvažiti mišljenje javnosti putem novoga javnog savjetovanja?! 

Uostalom, građani su nezabilježenim angažmanom jasno pokazali  da ne žele koncesije, što znači da onda ne žele niti odlučivati o tome kome će pripasti pojedina plaža i pod kojim uvjetima.

Uvažavanje građana i njihovo uključivanje u donošenje odluka prvi je korak prema stvaranju dobrog i pravedenog sustava javne vlasti koja će raditi u interesu cijele zajednice. Nažalost, sustav koji provodi ova gradska vlast potpuno je suprotan: građani su zadnja rupa na svirali, bitne odluke se donose bez argumentacije i opravdanosti, a loše se odluke jednostavno - nameću. U takvom korumpiranom sistemu u Puli ne vodi se računa o potrebama stanovnika grada, a institucije je zarobila stranka koja vodi sebičnu klijentelističku politiku koja nagrađuje isključivo poslušnost, a kažnjava kreativnost i razmišljanje svojom glavom. I zato takav, iskvaren sustav na ključne pozicije u našem gradu uporno dovodi nesposobne ljude koji nisu u stanju riješiti niti jedan ozbiljan problem.

Za održavanje nesposobne i korumpirane vlasti ključna je - apatija, jer je pljačku javnih dobara najlakše provoditi pored građana koji su se predali “sudbini” i prestali vjerovati da bilo kakav oblik otpora ima ikakvog smisla. Inicijativa Volim Pulu pokazala je da itekako ima smisla djelovati i potaknula sugrađane na izlazak iz te apatije što su dokazali velikim odazivom na savjetovanje o koncesijama te iskazanim interesom za javnu raspravu.

S druge strane, gradska je vlast pokazala da drsko odbija ponuđeni dijalog sa svojim građanima, štoviše, bezobzirno gazi preko njihove volje dok nameće odluke u kojima javnost ne prepoznaje svoj interes. Zato Inicijativa poziva građan(k)e Pule da svoje nezadovoljstvo korumpiranim sustavom vlasti pokažu na prosvjedu uoči sjednice Gradskog vijeća, u utorak 29. siječnja 2019. na Forumu.

Puležanke i Puležani su se probudili i više neće trpjeti da ih se bahato ignorira. Krajnje je vrijeme da kažemo dosta i pokažemo vlastodršcima da su stvarno pretjerali. Želimo nastaviti živjeti u svom gradu i ne pristajemo na to da nas se pritom pravi budalama, već smo spremni zauzeti se za svoja prava i bolji život. I od te borbe nećemo odustati!

O detaljima prosvjeda Inicijativa će upoznati javnost tijekom ovog tjedna. (Inicijativa građana Volim Pulu)