Revoltirani čitatelj uputio je primjedbu na novi račun za odvoz smeća pulskom komunalnom poduzeću Heculanea i javnosti. Navodi kako mu je račun za srpanj viši od 100 kuna iako je do sada plaćao 33 kune dvomjesečno.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

kako račun za srpanj na preko 100KN pokazuje poskupljenje od preko 600% za uslugu prikupljanja otpada, s iznosa koji je uključno s lipnjem bio manje od 33KN dvomjesečno, zahtijevam da mi pošaljete ispravan račun. Broj ukućana kako je prikazano na računu je ispravan.

U slučaju da ovo poskupljenje reflektira penalizaciju za prikupljanje mješovitog komunalnog otpada, onda zahtijevam da za Istarsku ulicu u Fažani, ulične brojeve 3 i 5 koji dijele kontejnere za prikupljanje mješovitog komunalnog otpada omogućite prikupljanje sortiranog otpada.

Ukoliko to zbog vlastite logističke nesposobnosti niste u mogućnosti, predlažem da odgovornost za to postavite ondje gdje bi to bilo najprikladnije, odnosno na vlastito poduzeće. Penalizacija bi bila prikladna ondje gdje korisnik odbija suradnju a ne ondje gdje korisnik nema prikladne uvjete za poštivanje pravila kakva ste sami uveli i koja isto tako sami kršite.

Također bih htio napomenuti da kada bih bio u mogućnosti promijeniti pružatelja usluga to bih i učinio, međutim vi na tržištu prikupljača otpada držite monopol u regiji, zbog čega su opcije limitirane. Vas to isto tako postavlja u izuzetnu ucjenjivačku poziciju.

Nastavno, čak i kada bih vlastiti otpad kompostirao, sortirao i odlagao u reciklažno dvorište, morao bih plaćati penale na prikupljanje komunalnog otpada. Iz čega izlazi da ova mjera nema nikakve veze s poticanjem ljudi na sortiranje otpada niti na umanjene proizvodnje istog. Upravo suprotno, potiče na stvaranje što veće količine otpada kako bi se isplatila ovako opsceno skupa usluga.

U zatvaranju ovog maila dodati ću kako će svako zazivanje "EU normi" s vaše strane biti dočekano s ismijavanjem s moje strane iz razloga što sortirani otpad bacate na istu hrpu te što se taj problem na Kaštijunu "sanira" redovitim spontanim požarima kao što je razvidno iz brojnih izvještaja dostupnih na webu.

Hvala, Marko Knežević