Diplomirani inženjer brodogradnje, Puljanin Edi Pavletić, nekada i sam radnik Uljanika uputio je Otvoreno pismo predsjedniku štrajkaškog odbora Uljanika Đinu Šverku, ujedno i predsjedniku Sindikata te potpredsjedniku Nadzornog odbora Uljanika. 

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Šverko,

otkad je krenula javna priča oko „Uljanik grupe“ i Vašeg svakodnevnog pojavljivanja u medijima i tumačenja, nama građanima, situacije i nagomilanih problema, imam potrebu da Vam se obratim. Razloga zašto do sada to nisam učinio ima više, ali razlog zašto to sada činim je samo jedan.

Vaša jučerašnja izjava kako je Fina držala račun Uljanika deblokiran, previše je i za nas obične građane u čije domove svakodnevno ulazite preko malih ekrana kao „ekspert“ za brodogradnju, poslovanje trgovačkih društava i upravljanje kriznim menadžmentom. Ta i takva izjava pokazuje sve Vaše neznanje  u poznavanju zakonske legislative, ali i otkriva načine kojim upravljate, prvenstveno kao član i potpredsjednik Nadzornog odbora. Ako je istina što ste jučer izjavili, onda bi trebali odgovoriti nadležnim institucijama odakle Vam ta informacija.

Naime, ukoliko Vaša izjava stoji, onda je netko počinio barem tri kaznena djela opisana u kaznenom zakonu i to: zlouporaba položaja i ovlasti , trgovanje utjecajem i pogodovanje vjerovniku.

Iskoristit ću priliku da Vam, na temelju Vaših izjava, postavim nekoliko pitanja na koja bi odgovor prvenstveno trebali znati zaposlenici „Uljanik grupe“, ali i svi porezni obveznici čijim se sredstvima „poticala nesposobnost čelnika“ u koje se, po funkciji, ubrajate i Vi.

- Koje su to institucije i koji pojedinci, gospodine Šverko, koji vam nisu dozvolili da u doba konjunkture ugovorite izgradnju brodova po tržišnim cijenama? I tko Vam je to zabranio i kako da brodove predajete naručiocima u ugovorenim rokovima?

- Da li postoje institucije i pojedinci koji Vam nisu dozvolili organizacijske promjene kako bi postigli ciljeve o kojima ste pričali (pogledajte vlastite izjave za razne medije) kad ste "natjerali" radnike da kupe dionice Uljanika ?

Kažete da se borite za radna mjesta, ali takvim upravljanjem (a toga ste trebali cijelo vrijeme biti svjesni znajući sve činjenice i poteze Uprave koju ste imao prilike kontrolirati preko NO-a) znate da radnih mjesta neće biti i da ih nitko neće moći sačuvati. Treba se boriti za brodograđevno znanje  (projektiranje, organizacija, proizvodnja, financije) i na taj način sačuvati postojeća i stvoriti nova radna mjesta.

U Uljaniku danas stanuje pohlepa, nekompetentnost, arogancija i neznanje, a Vama su za sve krivi uglavnom neki drugi

Brodograđevna pamet odavno ne stanuje u Uljaniku jer ste sve brodove izgradili s gubitkom i van svih rokova. U Uljaniku danas stanuje pohlepa, nekompetentnost, arogancija i neznanje, a Vama su za sve krivi uglavnom neki drugi.

Ispada na kraju da najviše krivite Vladu koja eto, privatnoj firmi onemogućava normalno poslovanje, a onda od te iste Vlade tražite da vas spašava na bilo koji način, pa bilo i protuzakonito samo da vi dobijete plaće. Zar uistinu mislite da poljoprivredna, prehrambena, tekstilna ili bilo koja druga grana gospodarstva ne zavrjeđuje angažman Vlade i njezina jamstva kako bi zaposlenici u tim privatnim trgovačkim društvima isto dobili svoje zarađene plaće!?

Uljanik ili 'društvo naša djeca'

Znana je činjenica da se u svakodnevnom govoru „Uljanik“ naziva Društvom naša djeca, i ne bez razloga. Nama građanima nemoguće je, a vama u Uljaniku trebalo bi i za to dosta vremena da pobrojite sve rođake, snahe, sestre, kunjade i zetove koji se nalaze na odgovornim upravljačkim mjestima.

Da li znate kolika je plaća radnika u južnokorejskim brodogradilištima (uljanikovci mogu samo sanjati)? Oni rade i one jednostavne brodove koje mi kao nećemo (tankere bulckcariere) , nama trebaju sofisticirani brodovi (gr 500) koji  prema informacijama donose 30 milijuna gubitka. Da je u kunama  bilo bi previše. I opet se vraćamo na Upravu i brodograđevno znanje.

Gledam neku večer Temu dana i slušam ekspertize gospodina Jurčića i Vas o tome što to sve brodogradnja donosi nacionalnoj privredi (skriveni poticaji) pa Vas molim da pokušate javnosti navesti proizvode koje je „Uljanik“ proizvodio (strojevi za zavarivanje,dizalica strojarnice,hidro motori... vi nastavite niz) , kao i razlog zašto toga u proizvodnom asortimanu više nema. Koliko je radnih mjesta na račun toga izgubljeno?

Kao strateški partner „Uljanika“, osim Končara , pojavila su se još dva potencijalna partnera. Da li ste posjetili te tvrtke i razmatrali ozbiljno njihove ponude? Nije istina da niste imali izbora!

Obzirom da Vam mediji daju toliko puno prostora žao mi je što niste to iskoristili i javno objavili sva svoja izdvojena mišljenja koja ste kao član i potpredsjednik NO-a dali na rad Uprave „Uljanika“. Takvim biste činom sigurno dobili puno na vlastitoj vjerodostojnosti i pokazali da ste pravi sindikalac koji se uvijek i svugdje bori za zaštitu radnika i njihovih prava. Tek tada svaka bi Vaša izjava imala težinu, pokazala ozbiljnost i istinsku zabrinutost za opstojnost brodogradilišta i radnih mjesta.

Nažalost, Vi ne samo da obznanjujete svoja izdvojena mišljenja nego na upit novinara što ste kao član NO-a učinili odgovarate da ste bili spreman na bunt i revolt radnika jer ste to naučili u sindikalnoj školi! Sindikat je organizacija koju stvaraju zaposlenici, a uspostavlja se kako bi poboljšao i održao plaće, naknade i radne uvjete. Zbog toga ste gospodine Šverko, kao prvi među jednakima, trebao podupirati radnike, a ne (kako sami kažete) sakupljati ih po ulici jer ne smiju više biti vani kada Vi znate da će im plaća sjesti!!

Kao sindikalista i član NO-a imali ste samo jednu zadaću - boriti se za radnička prava svojih kolega! Umjesto toga podupirali ste nesposobnu Upravu koju još uvijek „ne date nikome“! 

Vaše izjave o tome kako bi odlaskom ove Uprave sve palo u vodu vraća nas početak ovoga moga pisma zbog čega još jednom tvrdim da nemate, ne samo potrebna, nego ni elementarna znanja o tome kako i na koji način trgovačka društva posluju, tko, kada i kako bira ili mijenja Upravu i koje su to zadaće i obveze članova Uprave za opstojnost društva. Da imalo znate, svaka bi sjednica NO-a imala Vaše izdvojeno mišljenje, a mi građani puno više prilika da Vas slušamo i gledamo na tiskovnim konferencijama puno prije ovoga kraja „Uljanika“.

Na kraju mogu samo izraziti svoje zadovoljstvo što su institucije konačno ušle u „Uljanik“ i nadati se konkretnim činjenicama koje neće biti kompromitirane Vašim pogodovanjima i zaštiti članova Uprave čiji ste postao glasnogovornik, a na štetu radnika od čije sindikalne članarine uživate status.

Ne znam da li u Vašim postupcima, gospodine Šverko ima kaznene odgovornosti, ali Vaša moralna odgovornost – nemjerljiva je.

Edi Pavletić, dipl.ing.brodogradnje