Stožer za obranu brodogradnje uputio je Otvoreno pismo Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru gospodarstva Darku Horvatu, istarskom županu Valteru Flegi te gradobačelniku Pule i predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću, zastupnicima, sindikatima, upravi i medijima.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Predsjedniku Vlade RH Plenkovicu i Vladi RH,

Darku Horvatu i ministarstvu gospodarstva,
Zupanu Istarske zupanije Valteru Flegu,
gradonacelniku Pule, saborskom zastupniku, predsjedniku IDS-a Borisu Mileticu
Sindikatima, JS, SKID I SMH,
UPRAVI Uljanika d. d.

Ovim putem se obraćamo svima navedenim u naslovu, ali i svima onima koji mogu na bilo koji nacin pomoci, nama, radnicima Uljanik grupe i u gradu Puli i u gradu Rijeci te šire.

Molimo Vas, ovima putem, da nam skratite agoniju koju prozivljavamo. Molimo Vas da nas informirate o koracima koji se poduzimaju, svaki za sebe i u svojim mogućnostima te na funkcijama koje obavljate, za spas Uljanik d.d, odnosno radnih mjesta i brodogradnje u navedenom društvu a i općenito u RH...

Pošto mi, radnici, nismo informirani o niti jednom aspektu, niti jednom dijelu programa za restrukturiranje Uljanik d. d. Ne znamo koja nam je sudbina i koji i kakvi planovi se pripremaju, a da nas, radnike i male dioničare, nitko nikada nije konzultirao niti obavijestio o bilo čemu. A radi se o našoj sudbini, o našim radnim mjestima, o budućnosti nasih obitelji.

Podsjećamo da, po informacijama iz medija, se radi o planu teškom između 460 i 580 milijuna eura. Ono što želimo znati, kao najveća skupina dioničara i kao radnici, gdje i kako, na koga i na što se planiraju potrošiti tako vrtoglave svote novca i sto to u konačnici znači za radnike drustva i za regiju te za gradove Pulu i Rijeku?

Moramo upozoriti da, pošto kriza traje preko 6 mjeseci, direktna posljedica neinformiranosti te nesigurnosti koja je nastala zbog toga ,dovodi do odljeva radnika i kvalificirane radne snage u inozemstvo i to u jeku medijske i političke rasprave i aktualnosti trenutka i odseljavanja iz RH.

Uljanik d. d. ima oko 4500 zaposlenih, a uz kooperante i 6000 zaposlenih. To je 6000 obitelji koje žive u neizvjesnosti i gledaju prema zapadnoj nam granici.. Ali to su, draga gospodo iz lokalne i drzavne vlasti i BIRAČI, to su poštovana gospodo iz sindikata i vasi ČLANOVI, to su poštovana gospodo iz uprave vaši RADNICI!

Draga Vlado RH, to smo mi GRAĐANI!

Bilo bi od Vas, kada već ne osjecate dužnost, da imate bar moralnu odgovornost-informirati ljude, radnike, sve zainteresirane o budućnosti Uljanika d.d. te brodogradnje općenito i o koracima koji se poduzimaju.

Nadamo se da će ovo pismo, poslano u dobroj vjeri i u nadi uroditi plodom, navodi u pismu Stožer Za Obranu Brodogradnje Uljanik.