Police u trgovinama su prazne, odjekuju sirene ambulantnih vozila jer ljudi zovu u želji da im se uzme uzorak za testiranje na koronavirus koji je posijao paniku među stanovnike Lombardije, pa tako i u sveučlišnom gradiću Paviji, kazala je Hini studentica iz Hrvatske.

Poluprazne su police trgovina hranom u Paviji, sveučilišnom gradiću od nekih 40.000 stanovnika, udaljenom od Milana 40 kilometara.

"Uzela sam zadnji paket tosta, kruha uopće nema za kupiti ... Mlijeka još ima, stanovnici su prvo pokupovali tjesteninu i umake od rajčice", kazala je studentica iz Hrvatske Mateja Virovec.

Možda je razlog tome što je iz vlade bilo rečeno da se razmatra mogućnost zatvaranja trgovina.

Živi blizu bolnice San Mateo i svako toliko čuje alarm vozila hitne pomoći što stvara neugodan osjećaj.

"Panika je zarazna i širi se brže od bolesti. Mislim da tome pridonose i mediji, društvene mreže", kazala je.

Broj za hitnu pomoć (tzv. numero verde) neprestance je zauzet jer je stanovnicima rečeno da na njega mogu dobiti informacije.

Registriraju 5000 poziva na sat, javlja portal vijesti TGCOM24.

Većina internacionalnih studenata u Paviji već je za vikend krenula put vlastitih domovina, barem oni koji su to mogli.

"Smatram da je opasnije prolaziti sredstvima javnog prijevoza, vlakovima, autobusima, zrakoplovima, zračnim lukama, nego ostati zatvoren u kući dok se situacija ne stabilizira", rekla je Virovec.

Sva sveučilišta u Lombardiji su zatvorena, pa tako i Sveučilište Pavia. Studenti su obavijest o otkazivanju nastave dobili mailom već u subotu, a mailom će biti obavještavani o daljem postupanju.

Pavia je glavni grad istoimene pokrajine u kojoj je zasad prijavljeno šest osoba pozitivnih na koronavirus i smješteni su u mjesnoj bolnici San Mateo.

U Italiji je dosad umrlo pet osoba od koronavirusa. Zadnja osoba umrla je u ponedjeljak u mjestu Caselle Landi u provinciji Lodi u kojoj je prva oboljela osoba bila registrirana u petak. (H)