Snažna zimska oluja odnijela je šest života u Poljskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji, zračni pomet u dijelovima Njemačke je obustavljen, a stotine tisuće domaćinstava diljem sjeverne Europe je ostalo bez električne energije, javlja u ponedjeljak dpa.

Na skijalištu Bukowina Tatrzanska u poljskim Tatrama, poginule su 52-godišnja žena i njezina 15-godišnja kći nakon što je jaki vjetar odnio krov s kuće. Pritom je jedna 21-godišnjakinja teško ozlijeđena, a 16-godišnjak je pretrpio ozljede glave.

U Švedskoj je jedan muškarac izgubio život, a drugi je proglašen nestalim, nakon prevrtanja njihovog čamca u jezeru u Svenljungi, na jugozapadu zemlje. Čamac se prevrnuo prilikom snažnih udara vjetra, izvijestila je policija. Za nestalim muškarcem tragaju helikopteri.

U južnoj Engleskoj je poginuo 58-godišnji muškarac nakon što je njegov automobil zdrobilo stablo koje je vjetar iščupao. Diljem Britanije kiša je lijevala puna 24 sata, a takva količina kiša u prosjeku padne u razdoblju od 45 dana. Brojne ceste su poplavljene te je promet zaustavljen.

U švicarskom kantonu Fribbourg snažni vjetar je otpuhao prikolicu automobila te je došlo do sudara s automobilima iz suprotnog pravca. U toj je nesreći poginuo 36-godišnjak.

U Sloveniji, jak vjetar koji je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio zemlje, stvorio je probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo.

Uzduž obala Danske, Norveške, Švedske i Finske razine vode su jako porasle. Zbog oluje su bez električne energije ostali stanovnici Francuske, Češke, Poljske, Britanije, Estonije i Latvije.

(Hina)