Vlasti su proglasile izvanredno stanje duž velikog dijela istočne obale Australije u ponedjeljak, a stanovnike u visoko rizičnim područjima pozivaju na evakuaciju zbog nadolazećih "katastrofalnih" požara.

U šumskim požarima koji su harali Novim Južnim Walesom (NSW) i Queenslandom poginule su tri osobe, a uništeno je više od 150 domova.

Vlasti očekuju da će nepovoljni vremenski uvjeti, vrućina i vjetar u utorak doseći neviđene razine.

Šumski požari su česta i smrtonosna prijetnja u vrijeme vrućih i suhih ljeta u Australiji, ali trenutno izbijanje požara mnoge je iznenadilo.

"Svi moraju biti na oprezu bez obzira gdje se nalazili i svi trebaju pretpostaviti najgore. Ne možemo si dopustiti opuštanje", rekla je premijerka NSW-a Gladys Berejiklian.

U Sydneyu, najnaseljenijem gradu u zemlji s više od 5 milijuna stanovnika proglašena je "katastrofalna opasnost od požara" za utorak kada bi temperature od 37 Celzijevih stupnjeva u kombinaciji sa snažnim vjetrovima mogle stvoriti smrtonosne uvjete.

"Sutra je naglasak na zaštiti života, imovine i osiguravanju što veće sigurnosti za sve", rekla je Berejiklian.

Vlasti su naglasile da čak ni kuće otporne na vatru neće moći izdržati katastrofalne uvjete, a u utorak će biti zatvoreno više od 100 škola.

Požari su imali poguban utjecaj na divlje životinje u Australiji. Strahuje se da je oko 350 koala stradalo.

(Hina)