Snažan potres od 5,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u subotu popodne područje u središnjoj Bosni te se osjetio u najvećem dijelu zemlje.

Mediji u BiH javljaju kako je manja šteta zabilježena na području Travnika gdje su s krovova padali dimnjaci, a na pojedinim objektima su popucali zidovi.

Kako je izvijestio Federalni hidrometerološki zavod, seizmološki uređaji zabilježili su potres u 15:13 sati magnitude 5,1 stupnjeva 14 kilometara sjeverno od Turbeta u središnjoj Bosni. Potres se po istim podacima dogodio na dubini od pet kilometara. Podrhtavanje tla osjetilo se u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Ovaj potres je najsnažniji zabilježen u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra potres je bio jakosti 4,8 stupnjeva Richtera.

Isti izvor navodi da je ovaj potres 5. stupnja i prilično je jak po Mercalli-Cancani-Siebergovoj ljestvici (MCS ljestvica). Ovaj potres zamijete mnogi i na otvorenome prostoru. Nema službenih informacija o eventualnim štetama.

Potres kod Travnika osjetio se i u Hrvatskoj

Jak potres s epicentrom u blizini Travnika u Republici Bosni i Hercegovini, osjetio se u subotu i u Hrvatskoj - u 15 sati i 11 minuta zabilježili su ga seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske.

"Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI (pet do šest) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio i u velikom dijelu Republike Hrvatske, od Slavonskog Broda, Vinkovaca, preko Karlovca i okolice, južnog primorja pa sve do Dubrovnika", izvijestili su iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Dežurni seizmolog Krešimir Kuk dodao je i kako trenutno nemaju podataka o materijalnoj šteti koja je, s obzirom na jačinu potresa, moguća u epicentralnom području. (Hina)