U Austriji je u petak na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram uporabe duhanskih proizvoda.

Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora.

Vlada desnog centra, koja je pala u svibnju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, unatoč peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana.

Ta je politika bila ključan zahtjev krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i njenog čelnika, pušača Strachea, u koalicijskim pregovorima s konzervativnom Narodnom strankom (OeVP) 2017. godine.

Koalicija se raspala zbog snimke na kojoj Strache dogovara poslove u medijima i infrastrukturne projekte sa ženom koja se predstavila kao ruski politički donator. I sam sastanak je uključivao puno pušenja i pijenja.

Nakon što je Strache podnio ostavku na mjesto vicekancelara i sazvani prijevremeni izbori konzervativci su se pridružili drugim strankama u glasanju u parlamentu za strože zakone o uporabi duhanskih proizvoda.

Organizacije austrijskih liječnika i pacijenata ovoga su tjedna zabranu pušenja pozdravile kao "novo doba za zdravlje u Austriji" koje će smanjiti broj pušača.

Gotovo četvrtina mladih i odraslih Austrijanaca puši, dok je u EU-u prosjek 18 posto pušača.

No zabrana još nije konačna jer je lobby stotina austrijskih nargila-barova od ustavnog suda zatražio izuzeće.

Strache je u listopadu objavio svoje povlačenje iz politike, nakon što je Slobodarska stranka (FPOe) pretrpjela teški izborni poraz nakon niza skandala.

Pedesetogodišnji političar i jedan od vodećih europskih populista najavio je povlačenje uoči sastanka stranačkih lidera koji su htjeli predložiti njegovo isključenje.

FPOe je osvojio 16 posto glasova podrške na parlamentarnim izborima krajme rujna , što je pad od gotovo 10 posto.

Izbori su se održali četiri mjeseca nakon što su mediji objavili tajnu snimku zbog koje je Strache optužen za korupciju.

(H)