Odluka britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira rad parlamenta bila je nezakonita, presudio je u utorak britanski vrhovni sud, prenosi BBC.

Predsjednica suda Lady Hale kazala je kako ta odluka ima "ekstreman učinak na temelje britanske demokracije", piše BBC.

Ova bi presuda mogla rezultirati ranijim sazivanjem parlamenta, što će zastupnicima omogućiti priliku da spriječe Johnsonove planove za brexit.

Britanski premijer je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora. Rad parlamenta suspendiran je do 14. listopada.

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Tijekom tri dana saslušanja prošli tjedan odvjetnici protivnika brexita i oporbe rekli su tom tijelu da je suspenzija od 5 tjedana najduža u proteklih 50 godina.

Nakon odluke u utorak parlament bi se ipak mogao ponovno okupiti prije planiranog kraja Johnsonove suspenzije.

Johnson je potkopao ustavnu funkciju parlamenta

Britanski vrhovni sud je u obrazoženju svoje odluke kojom je suspenziju parlamenta premijera Borisa Johnsona u utorak proglasio nezakonitom istaknuo kako je on time potkopao ustavnu funkciju parlamenta.

"Odluka da savjetuje kraljicu da obustavi rad parlamenta bila je nelegalna jer je kao posljedicu imala sprječavanje mogućnosti parlamenta da provodi svoju ustavnu funkciju bez razumnog opravdanja", kazala je predsjednica suda Brenda Hale.

"Parlament nije suspendiran. Ovo je jednoglasna odluka svih 11 sudaca", rekla je Hale.

"Sada je na parlamentu, posebice na predsjednicima oba doma, da odluče što će biti dalje".

Predsjednik donjeg doma na odlasku John Bercow je pozdravio odluku vrhovnog suda i poručio da se parlament mora sastati bez odgode.

"Kao utjelovljenje naše parlamentarne demokracije Zastupnički dom mora se sastati bez odgode. Zbog toga ću hitno konzultirati stranačke vođe".

Među prvim reakcijama je ona čelnice liberalnih demokrata Jo Swinson koja je rekla da je premijer "zaveo kraljicu i državu", piše BBC.

"To potvrđuju ono što već znamo - Boris Johnson nije sposoban biti premijer", rekla je.

Johnson je suspendirao parlament od 10. rujna do 14. listopada.

Po britanskom ustavu pravo raspuštanja parlamenta službeno ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera.

(Hina)