Raste broj žrtava masovne pucnjave u Teksasu. Prema posljednjim podacima pet osoba je ubijeno, a više od 20 je ranjeno u pucnjavi u gradovima Midland i Odessa na zapadu Teksasa, a među ubijenima je i napadač.

Policija navodi da je osumnjičeni koji je ubijen u pucnjavi, bio bijeli muškarac star oko 30 godina. Nakon početnih izvještaja kako se radi o više napadača, policija vjeruje da je postojao samo jedan strijelac.

Sve je počelo kada je prometni policajac zaustavio osumnjičenog, no ovaj ga je ubio i potom ukrao kamion američke poštanske službe i nastavio nasumično pucati u ljude. Policija ga je uspjela okružiti na parkiralištu kazališta Cinergy i po svemu sudeći u izmjeni vatre ubiti. Policija za sada odbija objaviti njegov identitet ili opisati kako je umro.

"Nadamo se kako se radi o samo jednom napadaču," kazao je gradonačelnik Midlanda Jerry Morales dodavši kako ne zna ništa o osumnjičenom niti koji je njegov motiv.

Šef policijske uprave u Odessi, Michael Gerke, također je kazao kako motiv nije poznat. U pucnjavi je poginulo pet osoba, a 21 osoba je ranjena. Upucana su i tri policajaca, jedan iz Odesse, jedan iz Midlanda i službenik državne policije.

Ovo je druga masovna pucnjava u Teksasu ovoga mjeseca. Prije samo četiri tjedna, naoružani čovjek ubio je 22 osobe u masovnoj pucnjavi u El Pasu, smještenom oko 285 milja zapadno od Odesse.

Demokratski predsjednički kandidati porijeklom iz Teksasa Beto O'Rourke reagirao je u subotu na vijest o novoj masovnoj pucnjavi izjavivši: "Moramo okončati ovu epidemiju."

Oglasio se i teksaški guverner Greg Abbott.

"Užasnut sam ovim besmislenim i kukavičkim napadom. Nudimo nepokolebljivu podršku žrtvama, njihovim obiteljima i svim ljudima Midlanda i Odesse. Država Teksas i Ministarstvo javne sigurnosti usko surađuje s lokalnom policijom oko pružanja pomoći," kazao je Abbott.

Napadač u Teksasu od ranije poznat policiji

Bijelac u tridesetima, koji je u subotu u dva zapadnoteksaška grada Midlandu i Odessi ubio pet osoba i ranio najmanje 20, od ranije je poznat policiji, objavile su vlasti.

Napadača je policija zaustavila u vozilu i on je počeo pucati, ranio je policajca te je pobjegao i na putu iz jednog grada do drugog napustio je vozilo, ukrao poštanski kombi te ubio četiri osobe pucajući nasumično na policajce, vozače i prolaznike.

Ubijen je u oružanom obračunu s policijom ispred kinodvorane u Odessi.

Vlasti su prvotno vjerovale da se radi o dva napadača u dva vozila no načelnik policije u Odessi Michael Gerke rekao je na konferenciji za novinare u subotu navečer kako se vjeruje da je bio sam.

Napadač je bio na putu iz Midlanda za Odessu kada ga je policija nešto iza 15 sati po lokalnom vremenu zaustavila na cesti, kazao je Gerke. Pucao je u policajca i potom pobjegao vozilom prema Odessi. Odvezao se do prodavaonice Home Depot gdje je otvorio vatru na prolaznike.

"U jednom je trenutku ukrao poštanski kombi i napustio svoje vozilo", kazao je Gerke.

Nastavio je voziti praćen policijom prije nego što se zabio u parkirano vozilo u blizni kinodvorane u Odessi gdje je u razmeni vatre s policijom ubijen.

Na objavljenoj video snimci vidi se kako posjetitelji kino dvorane vrište i bježe.

Gerke je kazao kako je napadač poznat policiji od ranije no nije žeilo spekulirati o mogućim motivima napada.

Od 13 osoba koje su dopremljene u lokalnu bolnicu jedna je preminula, sedam je životno ugrođeno, dvoje teže ozlijeđeno a dvoje je obrađeno i pušteno.

Jedno je dijete prebačeno u drugu bolnicu.

Napadač je bio naoružan puškom, kazala je policija.

(Hina)