Talijanski antisistemski Pokret 5 zvijezda (M5S) i Demokratska stranka (PD) lijevog centra dogovorili su se u srijedu da će formirati vladu pod vodstvom premijera na odlasku Giuseppea Contea, ali njezin sastav nije poznat i znat će se tek idućih dana.

"Postigli smo politički dogovor s PD-om" radi formiranja nove većine u parlamentu, rekao je čelnik M5S Luigi Di Maio nakon razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Dogovorom M5S-a i PD-a o većini, koji još treba biti potvrđen, završava se trotjedno razdoblje neizvjesnosti pošto je čelnik Lige (krajnja desnica) Matteo Salvini 8. kolovoza napustio koalicijsku vladu a Giuseppe Conte 20. kolovoza podnio ostavku.

Novu vladu će ponovo voditi Conte i to će biti "jamstvo" za M5S, dodao je Di Maio, kritizirajući bivšeg saveznika Salvinija zbog toga što je "isključio struju" koaliciji u kojoj je bio 14 mjeseci i ostavio "60 milijuna Talijana bez vlade".

Predsjednik Mattarella nije odmah povjerio mandat Conteu, ali je njegov glasnogovornik potvrdio da je premijer u odlasku "pozvan u četvrtak u 9,30 sati". Conteu će najvjerojatnije tada biti službeno povjeren mandat za sastavljanje vlade.

Po talijanskom parlamentarnom sustavu, on mora predsjedniku predati popis s imenima ministara i dobiti povjerenje obaju domova.

"Sve dok vlada u Italiji ne dobije (apsolutnu) većinu u parlamentu, ništa nije sigurno", rekao je Lorenzo Castellani, profesor političkih znanosti na sveučilištu Luiss u Rimu.

Conte je u situaciji "kakve još nije bilo u Talijanskoj Republici a ta je da formira vladu sa strankom koja je neposredno prije bila glavna oporbena stranka", PD, ističe politolog.

Salvini se narugao vladi koja će biti "talac lovaca na ministarske portfelje".

Usto je kritizirao vladu "formiranu po uputama Pariza, Berlina i Bruxellesa", ocijenivši da "jedina stvar koja povezuje PD i M5S jest mržnja prema Ligi, najvećoj talijanskoj stranci" koja je na europskim izborima u svibnju dobila 34 posto glasova.

(Hina)