Nizozemci i Britanci počeli su u četvrtak glasati za svoje zastupnike u Europskom parlamentu, a ankete predviđaju uspjeh euroskeptika u obje zemlje.

Od četvrtka do nedjelje, više od 400 milijuna birača u 28 članica Europske unije bira 751 zastupnika, u jednim od najmasovnijih demokratskih izbora na svijetu.

Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju.

Službeni rezultati objavit će se u nedjelju navečer kada glasanje završi u svim članicama bloka.

Izbori u Nizozemskoj pod posebnim su povečalom jer bi uspon populista u Europi mogao početi upravo u toj zemlji u kojoj po anketama vodi euroskeptična i protuimigrantska stranka Forum za demokraciju (FvD) Thierryja Baudeta, a za njom kaska vladajuća liberalna Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) premijera Marka Ruttea.

Kao dva boksača u ringu, njih su dvojica ukrstila 'rukavice' u usijanoj televizijskoj debati u srijedu navečer koja je uglavnom bila posvećena imigraciji.

Nizozemci u Europski paralament šalju 26 zastupnika.

U Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj se još ne nazire kraj kaos oko brexita, očekuje se dominacija nove stranke Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea kojoj ankete daju između 30 i 40 posto glasova.

Na drugom su mjestu liberalni demokrati s dvadesetak posto. Čelnici te stranke u kampanji su naglašavali da je glas za njih, glas za ostanak u EU. Laburisti su treći po anketama, slijede ih Zeleni, a vladajući konzervativci tek su pet s katastrofalnih sedam posto podrške.

U petak na izbore izlaze Irci i Česi, u subotu Maltežani, Slovaci i Latvijci, a u nedjelju glasa 21 preostala zemlja.

Mnogi strahuju da će Europski parlament, kojem 40 godina dominira velika koalicija lijevog i desnog centra, nakon ovih izbora biti paraliziran poplavom populista koji odlično kotiraju u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj.

(Hina)