Milijarderi i privatni donatori obećali su u utorak stotine milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu koja je uništena u velikom požaru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će katedrala biti obnovljena nakon što su se njezin krov i toranj urušili u noći u ponedjeljak u požaru za koji se vjeruje da je povezan s velikim radovima na njezinoj rekonstrukciji.

Francuski milijarder Bernard Arnault najavio je da će on i konglomerat za luksuznu robu LVMH koji kontrolira dati 200 milijuna eura za obnovu katedrale.

Nešto prije, njegov suparnik Kering, modna grupa koju je osnovao milijarder Francois Pinault, ponudila je 100 milijuna eura za pomoć "potpunoj obnovi Notre-Dame".

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo također je u utorak najavila da će grad donirati 50 milijuna eura i da će predložiti održavanje međunarodne donatorske konferencije u tjednima koji dolaze kako bi se koordiniralo obećanja za obnovu tog gotičkog spomenika.

Privatna francuska Zaklada Heritage na svojoj je internetskoj stranici objavila poziv za donacijama (www.fondation-patrimoine.org), a nekoliko stranica postavljeno je i na portalu za prikupljanje donacija Leetchi.

Regija Ile-de-France koja obuhvaća širu parišku regiju osigurat će isto tako deset milijuna eura.

Nude se drvene grede

Za obnovu katedrale, koju svake godine posjeti više od 13 milijuna ljudi, u prosjeku više od 35.000 na dan, bit će potrebni specijalizirani obrtnici i rijetki minerali.

Direktor jedne francuske tvrtke za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov.

"Radovi će sigurno potrajati godinama, čak desetljećima, i bit će potrebne tisuće kubičnih metara drveta. Morat ćemo pronaći najbolje primjerke, velikih promjera", rekao je Sylvain Charlois, iz Charlois grupe u Murlinu, za radio postaju.

UNESCO je također obećao da će biti "uz Francusku" u cilju obnove katedrale, koja je 1991. upisana na popis svjetske baštine.

"Već smo u kontaktu sa stručnjacima i spremni smo poslati hitnu misiju da procijeni štetu, spasi što se spasiti može i započnemo pripremu kratkoročnih i srednjoročnih mjera", rekla je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay. 

Višegodišnja obnova

Obnova će vjerojatno koštati stotine milijuna eura i trajati nekoliko godina, ako ne desetljeća, iako su stručnjaci odahnuli što šteta nije i gora.

No mnogi dužnosnici pozivaju vladu da mobilizira resurse za brzu obnovu katedrale.

"Od jučer slušam da će potrajati deset godina, kakva glupost!", rekao je bivši ministar kulture Jack Lang za France Presse ispred crkve u utorak.

Zauzeo se umjesto toga da se provede ambiciozan trogodišnji projekt obnove.

"Moramo postaviti kratak rok, kao što smo činili i prije s drugim izvanrednim radovima", rekao je.

Katedrala je bila u fazi obnove vrijednoj 11 milijuna eura što je financirala država kako bi se otklonila šteta koju su uzrokovali vrijeme, zagađenje i vremenske neprilike.

Vatrogasci u utorak gase ostatke vatre u crkvi Notre-Dame, a vlasti su pokrenule istragu o ogromnom požaru koji je u ponedjeljak navečer izbio na toj katedrali u srcu Pariza, uništivši njezin krov i toranj. 

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam stoljeća star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati prije no što je stavljen pod kontrolu te su spašeni zvonici i vanjski zidovi. 

Vatra tinja i dalje unutar zgrade, a bit će potrebna provjera stanja ostatka građevine, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez. 

Francuski tužitelji kažu da je požar u Notre-Dameu vjerojatno slučajno izazvan

Požar koji je uništio katedralu Notre-Dame vjerojatno je bio slučajno izazvan, rekao je francuski tužitelj u utorak nakon što su vatrogasci tijekom noći ugasili vatru.

Više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti plamen koji je uništio krovište i srušio toranj srednjovjekovne katedrale. Gašenje je sveukupno trajalo 14 sati otkako je uočen požar.

"Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju", rekao je pariški javni tužitelj Remy Heitz te je dodao kako 50 istražitelja radi na istrazi za koju vjeruje da će biti duga i složena.

Jedan vatrogasac je ozlijeđen. Nema dojava o drugim ozlijeđenima u požaru koji je počeo netom nakon zatvaranja katedrale u večernjim satima.

"Požar je u potpunosti ugašen", rekao je glasnogovornik vatrogasaca Gabriel Plus. "Naš zadatak danas je pratiti stanje strukture i njene pomake".

Policija je u utorak započela ispitivanje radnika koji su radili na obnovi, poručili su iz tužiteljeva ureda.

Francuski premijer Edouard Philippe sazvao je ministarske konzultacije o obnovi katedrale.

Ministar kulture Franck Riester rekao je novinarima da će umjetnička djela iz Notre-Damea biti prebačena u muzej Louvre.

Započela istraga o uzrocima požara u crkvi Notre-Dame

Ured pariškog tužitelja objavio je da je započeo istragu o požaru. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj. 

"Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države", rekao je ministar kulture Franck Riester za televiziju CNews. 

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, dodao je ministar, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja. 

Stotine prolaznika s nevjericom se okupilo na obalama Seine i promatralo požar, moleći se i pjevajući crkvene pjesme do kasno u noć. 

Multimilijunske donacije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Francuska obnoviti Notre-Dame, crkvu koja se smatra važnijim primjerom francuske gotičke arhitekture i koju posjećuje 13 milijuna ljudi godišnje. 

"Obnovit ćemo je zajedno. To će nedvojbeno biti dio francuske sudbine i naš projekt za nadolazeće godine", istaknuo je ispred katedrale, nedugo prije ponoći. 

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno koštati stotine milijuna eura. 

Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose. 

Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije. 

"Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani za duhovne vrijednosti", priopćio je Pinault. 

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća.

Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renovacije.

(Hina)