Kompanija Microsoft u srijedu je objavila da je otkrila hakiranja demokratskih institucija, think-tankova i neprofitnih organizacija u Europi te planira ponuditi uslugu kibernetičke sigurnosti nekolicini zemalja kako bi spriječile hakerske napade.

Napadi su se dogodili između rujna i prosinca 2018., a za cilj su, između ostalih, imali zaposlenike njemačkog Vijeća za vanjske odnose i europske urede Aspen Instituta te njemačkog Marshall Funda, objavila je kompanija na svome blogu.

Microsoft je naglasio kako su aktivnosti primijetili preko kompanijinog centra za sigurnosne prijetnje i jedinice za digitalni kriminal, a mete su im bili korisnički računi 104 zaposlenika u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Napominju kako su za većinu napada odgovorni hakeri iz skupine po imenu Strontium, a koju Microsoft optužuje za suradnju s ruskom vladom. Strontium, jedna od najstarijih hakerskih špijunskih skupina u svijetu, također je poznata po imenima APT28, Fancy Bear, Sofancy i Pawn Storm.

Sigurnosna kompanija CrowdStrike kaže kako je ta skupina vjerojatno povezana sa ruskom obavještajnom agencijom GRU.

Microsoft je rekao kako će unaprijediti svoju uslugu Account Guard na 12 novih tržišta u Europi uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku kako bi pomogli korisnicima da osiguraju svoje račune.

AccountGuard usluga već je dostupna u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Finskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Portugalu i Slovačkoj.

Ususret vrlo važnim izborima za Europski parlament u svibnju, njemački dužnosnici pokušavaju ojačati svoju kibernetičku sigurnost nakon što se dogodio proboj velikog broja podataka za koji je odgovoran 20-godišnji student, pritom prokazujući ranjivost najveće ekonomije Europe.

(Hina)