Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u ponedjeljak na početku plenarne sjednice u Strasbourgu da u njegovim izjavama u govoru u nedjelju u Basovizzi pokraj Trsta nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Slovenije i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

"Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Tajani je kazao da je "komemorirao žrtve talijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog razdoblja, Slovence i Hrvate" te da je govorio u povijesnom kontekstu. Govoreći o "tisućama nevinih žrtava", istaknuo je da se nije "radilo o odmazdi za krivnje fašizma jer je među talijanskim žrtvama neprihvatljive mržnje, koja je bila i ideološka i etnička i društvena, bilo mnogo osoba koje nisu imale ništa s fašistima i njihovim progonima".

"Svojom nazočnošću htio sam podsjetiti na tisuće žrtava, poglavito talijanskih, ali i hrvatskih i slovenskih", kazao je predsjednik EP-a. U svom je obraćanju, kako je pojasnio, htio istaknuti put mira i pomirbe između talijanskog, hrvatskog i slovenskog naroda i njihov doprinos europskom projektu. "Upravo ponovno ustanovljavajući povijesnu istinu bilo je moguće napraviti zaokret u odnosima između Italije, Hrvatske i Slovenije, danas zemljama povezanim čvrstim prijateljstvom", kazao je Tajani, dodavši da je "trajan mir između nekadašnjih neprijatelja najbolji primjer kako je Europska unija uspješna priča".
Tajani je u nedjelju govorio na svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta. Na kraju govora, uzviknuo je: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Nakon što je šef Europskog parlamenta Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu, govor završio riječima "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, uslijedile su žestoke reakcije političara iz Hrvatske i Slovenije.

- U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije, komentirao je slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru.

Tajanijev ispad komentirao je i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula. - Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti, rekao je Tonino Picula.

SDP Istre najoštrije osuđuje izjavu Predsjednika EU Parlamenta, Antonija Tajanija, kojom promiče iredentističke stavove i ideje. SDP Istre gradi, čuva i živi vrijednosti međusobnog uvažavanja i prihvaćanja raznolikosti kao najvećeg bogatstva Istre, poručili su iz Predsjedništva SDP-a Istre.

- Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma, napisala je Biljana Borzan, prenosi 24sata